Na návšteve v Julských Alpách

2012-10-08 10:00:00 |   |    | 

SLOVINSKO - Slovinsko má so Slovenskom mnoho spoločného: obe sú to malé krajiny, ich jazyky sú príbuzné a v obidvoch aj napriek ich malej rozlohe nájdeme veľké množstvo nádherných hôr. A tak, ako má Slovensko svoje Vysoké Tatry, tak má Slovinsko svoje Julské Alpy.



Alpy sú predsa len Alpy

Aj keď skôr tieto slovinské Alpy znesú porovnanie s našimi Tatrami ako tými „skutočnými“ Alpami, predsa len je na výške ich vrchov poznať, že patria do väčšieho horstva. Ich najvyšší vrch s názvom Triglav totiž meria až 2 864 metrov nadmorskej výšky, čo je prakticky o dvesto metrov viac, ako meria náš Gerlach. Je však skôr výnimkou ako pravidlom, pretože je to v tomto pohorí jediný vrchol s nadmorskou výškou nad 2 800 metrov. Po ňom nasleduje Jof di Montasio s 2 753 metrami a Škrlatica s 2 740 metrami.

Julské Alpy sa delia na dve hlavné skupiny - na Západné Julské Alpy ležiace na talianskom území a Východné Julské Alpy rozkladajúce sa v Slovinsku. Nás budú v tomto článku zaujímať práve tie druhé spomínané.

Zaujímavosťou je, že tu pramenia dve významné slovinské rieky Soča a Sáva. Nájde sa tu aj pomerne veľké množstvo horských jazier, spomedzi ktorých tie najväčšie sú Bledské a Bohinjské.

 

Na turistiku ako stvorené

Pokiaľ ide o turistiku, Julské Alpy sú na tom podobne ako naše Vysoké Tatry. Turistických chodníkov a trás je tu totiž skutočne veľa a to od tých ľahkých až po tie skutočne náročné. Čo je však odlišné, je systém značenia turistických chodníkov. Zabudnite na rozličnú škálu farieb, ako sa používa u nás. V slovinských Julských Alpách ide len o červenú farbu, prípadne v kombinácii s bielou a to vo forme kruhu alebo vodorovnej čiary.

Nemusíte sa však báť, značenie je kvalitné a nenechá vás v týchto krásnych horách zablúdiť. Okrem toho sa v Julských Alpách nachádza aj dostatok horských chát, ktoré vám poskytnú prístrešok, v mnohých prípadoch spojený aj so stravou. A pokiaľ sa cítite aj na trochu náročnejšiu turistiku a nevadia vám reťaze alebo laná, budete sa tu cítiť ako doma, pretože aj takýchto turistických trás je tu skutočne dosť.

Ťažko povedať, čo by ste v Julských Alpách mali vidieť, ale medzi vaše priority by určite mala patriť návšteva Triglavského národného parku spolu s Dolinou Triglavských jazier, ktorá dokonca figuruje ako rezervácia patriaca pod UNESCO. Triglavský národný park nakoniec tvorí vyše deväťdesiat percent plochy celých Julských Álp. Pri jeho návšteve by ste však mali myslieť na to, že na jeho území je prísne zakázané voľné stanovanie aj táborenie.

Nechať ujsť by ste si nemali ani návštevu Bohinjského jazera, ktoré je najväčšie v celom Slovinsku. Podobne ako naše tatranské plesá je ľadovcového pôvodu, ale oproti nim je jeho dĺžka až 4,5 kilometra a šírka jeden kilometer. Zaujímavá je aj jeho hĺbka, ktorá dosahuje až 45 metrov. Po brehoch Bohinjského jazera nájdete aj množstvo turistickýh chát alebo hotelov, v ktorých zaiste prežijete tú pravú horskú pohodu.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa