Raj sa ukrýva v Anglicku a volá sa Eden

2014-04-28 15:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Boli ste už niekedy v raji? Vlastne v Raji s veľkým R? Ak ešte nie, je načase, aby ste sa tam spolu s naším magazínom vybrali. Napokon, nie je to ďaleko. Len niekoľko tisíc kilometrov od nás, vo Veľkej Británii.



Čo robiť so starým lomom?

Položili ste si niekedy takúto otázku? Asi nie, nie je totiž príliš obvyklé, aby sme bežne premýšľali nad starým lomom. Ale predsa, čo by sa s ním dalo robiť? Nuž, na Slovensku by sme ho asi len jednoducho zavreli a najbližšie desaťročia úspešne ignorovali. No istý Angličan menom Tim Smit, hudobný skladateľ a antropológ si povedal, že z vyťaženého lomu na kaolín by mohol vytvoriť raj. Teda Raj. A takto nejako vznikol projekt Eden.

 

Projekt nedoceniteľného významu

Projekt Eden je niečo ako obrovská botanická záhrada, nachádzajúca sa v anglickom Cornwalle neďaleko mesta St. Austell. Alebo lepšie povedané, ide o rozsiahly enviromentálny projekt, ktorý má celému svetu dokázať nedoceniteľný význam rastlinstva pre život človeka a ich vzájomnú symbiotickú koexistenciu. Trochu konkrétnejšie: projekt Eden v sebe skrýva viac ako 250 tisíc rôznych druhov rastlín, ktorým boli vytvorené ich domácke podmienky, aby sa aj v niekedy tak trochu nehostinnom Anglicku mohli cítiť ako doma.

 

Ako v obrovských bunkách

Rastliny sa väčšinou ukrývajú v dvoch obrovských biómoch, z ktorých každý predstavuje jedinečný ekosystém. Biómy sú rozdelené podľa klimatických pásiem, nájdeme tu rastliny z tropických oblastí alebo zo stredomorského prostredia. Pokiaľ si dosť dobre neviete predstaviť, čo sa vlastne môže skrývať pod pojmom bióm v tomto konkrétnom zmysle, v projekte Eden ide o dve obrovské „bubliny“ pripomínajúce bunky. Aby sme však boli presní, nachádza sa tu aj tretí bióm, ten však nie je krytý.

 

Turistická superatrakcia

Možno ani sám tvorca tohto projektu, Tim Smit, v roku 2001, kedy sa brány Edenu otvorili pre verejnosť, netušil, akú obrovskú popularitu si jeho výtvor získa. Každý rok ho totiž navštívia milióny návštevníkov. Tých sem však nelákajú iba samotné rastliny čakajúce na nich v priestoroch akoby vystrihnutých zo science fiction, ale aj rôzne, viac či menej bizarné akcie a podujatia. Tak napríklad sa tu rodiny môžu priučiť záhradníčeniu a najmä deti tak môžu k prírode získať pozitívny vzťah. Dokonca sem chodia pracovať aj väzni z neďalekej väznice, ktorí už získali viacero ocenení na pestovateľských súťažiach.

Turistov sem ťahajú aj rôzne kultúrne akcie - v lete sa tu napríklad každoročne koná dnes už slávny hudobný festival, na ktorom sa prezentujú nielen veľké hudobné mená, ale aj miestne talenty. Alebo môžete v priestoroch Edenu naraziť na zaujímavé umelecké diela alebo komické výstupy známych humoristov, ktorými sa takisto zvyšuje atraktivita projektu. Jednoducho, tento anglický Eden má svetu čo ponúknuť a tak trochu nám ukazuje, akoby taký raj mohol vyzerať.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa