Jeseň v anglickom Lake District

2013-10-05 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Anglicko síce obvykle nezvykneme nazývať krajinou tisícich jazier, to však neznamená, že by sme v nej nenašli pomerne slušné množstvo krásnych jazier, navyše obklopených nádhernou prírodou. A tie najkrajšie nájdeme na severe Anglicka, v národnom parku zvanom Lake District. Nuž a hádam netreba zdôrazňovať, že práve na jeseň je príroda absolútne najkrajšia a to aj v spomínanom Lake District.



Jazerá, básnici a zasa jazerá

Medzi obyvateľmi ostrovov je tento národný park v severozápadnom Anglicku nazývaný jednoducho Lakes alebo Lakeland, čiže v preklade Jazerá či Jazerná krajina alebo aj s miernym pritiahnutím za vlasy - „Jazersko“. Treba však povedať, že táto nielen medzi Angličanmi nesmierne populárna dovolenková destinácia, je slávna kvôli svojej krásnej prírode, čiže jazerám a horám, ale svoju úlohu v jej popularite zohrávajú aj legendárni „Básnici jazernej školy“ zo začiatku 19. storočia, ako napríklad William Wordsworth, ktorý jej krásu zvečnili naveky vo svojich básňach.

 

Najvyšší, najdlhšie a najhlbšie

Nie, nie je to názov rozprávky na spôsob Krátky, Široký a Bystrozraký, ale ide o prívlastky prírodných, povedzme takmer bez preháňania, monumentov. Začnime s najvyšším. Ako nám už logika napovedá, takýmto prívlastkom môžeme zrejme bez obáv označiť najvyšší vrch v celom Anglicku, ktorý sa nachádza práve v Lake District. Jeho meno je Scafell Pike a jeho výška je 978 metrov nad morom. Apropó, viete, že v Lake District nájdeme naozaj veľké výškové rozdiely? Najnižšie body totiž dosahujú výšku hladiny mora a práve preto nám vrchy v tomto národnom parku pripadajú také obrovské, hoci podľa nadmorskej výšky nejde vlastne ani o slovenský priemer, veď napokon aj taký najvyšší vrch Považského Inovca, Inovec, je vysoký 1 042 metrov nad morom. Pravdou však je, že vôbec nepôsobí tak majestátne a veľkolepo, ako práve vrchy v Lake District, hoci sú nižšie.

Poďme však k druhému prívlastku. Prvenstvo v pomyselnej súťaži o najdlhšie jazero totiž získava Windermere, ktoré sa môže „hrdiť“ aj prívlastkom najdlhšie prírodné jazero v celom Anglicku. Jeho dĺžka je totiž viac ako 18 kilometrov. Aj šírka je pomerne zaujímavá, keďže v najširších bodoch dosahuje až 1,49 kilometra, nuž a ani jeho hĺbka nie je na zahodenie - 66 metrov. To však nie je nič oproti jazeru s názvom Wastwater, ktorého hĺbka je až 79 metrov. Áno, hádate správne, ide skutočne o najhlbšie jazero a to nielen v Lake District, ale v celom Anglicku. Ako je teda zrejmé, tento národný park o prírodné krásy s prívlastkom „naj“ skutočne núdzu nemá.

 

Sú tu aj iné krásy

Nie je to však iba o superlatívoch, hoci na Lake District sa určite jeden hodí - superkrásny. Ani o niečo menšie jazerá či vrchy nie sú na zahodenie. Návštevníkom národného parku bezpochyby dobre padne prechádzka popri takých jazerách, ako napríklad Coniston Water alebo Ullswater či výstup na druhý najvyšší vrch Sca Fell, tretí Helvellyn alebo štvrtý Skiddaw. Tieto prírodné krásy s nádychom mystiky ľudí priťahovali hádam odjakživa. Pred nejakým časom sa tu totiž našli rytiny spred obdobia 5 tisíc rokov a takisto megalitické kruhy. Dnes je však oblasť Lake District osídlená pomerne riedko. O to viac je ale navštevovaná turistami, ktorí tu nachádzajú vynikajúce podmienky nielen na klasickú turistiku, ale aj na horolezectvo, splavovanie či cykloturistiku.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa