Avebury vs. Stonehenge

2013-04-14 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Aj keď menej známe ako Stonehenge, ale ide o jedno z najkrajších rituálnych stavieb na svete. Je spojením kultúry, náboženstva a mystiky. Zatiaľ neprebádané miesto v dlhej histórii Spojeného kráľovstva.



Avebury je malou dedinkou vo Wiltshire, v juhozápadnom Anglicku. Stavba bola postavená okolo roku 2 600 p. n. l. Neolitický kruh je jedným z najznámejších kamenných kruhov v Európe. V dôsledku veľkej popularity a návštevností ľudí sa stalo mesto Avebury najznámejším prehistorickým mestečkom Anglicka.

Je tvorený veľkým kruhom, ktorý v sebe obsahuje niekoľko menších kruhov. Pred vonkajškom je chránený priekopou, ktorá obkolesuje celý pamätník. Jeho pôvodný účel je neznámy, hoci archeológovia tvrdia, že bol s najväčšou pravdepodobnosťou využívaný ako forma rituálu alebo obradu

Avebury nie je tak veľký ako Stonehenge. Je presne štvornásobne menší ako tento známejší pamätník. Mnoho archeológov tvrdí, že obrovské kamene sa stále nachádzajú v oblasti pod Hange a dedinkou Avebury. Pamätník je mixom rôznych druhov kameňov, ktoré pravdepodobne postupne boli dovážané kvôli spirituálnym obradom.

Veľkou prednosťou Avebury je, že ku kameňom je povolený voľný prístup. Je možné dotknúť sa ich a skúsiť bádať po tajomstve, ktoré do dnešných dní ostalo nevysvetlené.  Na rozdiel od Stonehenge je vstup voľný a pamätník Avenbury ma vybudované aj vlastné múzeum. Pri prehliadke Stonehenge musia turisti ostať za reťazou, v dostatočnej vzdialenosti.

Avebury sa nachádza v Zozname svetového dedičstva Unesco. Je majetkom National Trust. Miesto navštívi ročne štvrť milióna ľudí. Ľudia zodpovední za ochranu Avebury sa snažia udržiavať tento pamätník viac menej mimo dosahu turistov. Bol tu vybudovaný len jediný obchodík s pamätnými pohľadnicami, hrnčekmi či tričkami.

 

Zdroj/autor: Andrea Veliká, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa