Liptovský Mikuláš a okolie

2010-11-09 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Liptovský Mikuláš je mesto na severe Slovenska, centrum stredného Liptova.



Priamo v liptovskomikulášskych mestských častiach, v Iľanove a Podbrezinách, ležia menšie lyžiarske strediská. Obidve sú typické svojou pokojnou rodinnou atmosférou, majú umelé zasnežovanie i osvetlenie.

Len 14 kilometrov južne od Liptovského Mikuláša, v Demänovskej doline, sa nachádza najväčšie lyžiarske centrum na Slovensku – Jasná Nízke Tatry s kompletnými službami pre lyžiarov.

V blízkom okolí mesta ležia aj ďalšie vyhľadávané strediská: Pavčina Lehota – Žiarce, Závažná Poruba - Opalisko, Liptovský Ján – Javorovica alebo Žiar – Dolinky.

Liptovský Mikuláš má príjemnú atmosféru v ktoromkoľvek ročnom období. V lete sú obľúbeným miestom stretnutí terasy s občerstvením na pešej zóne.

Pokojne korzujúci ľudia, iní oddychujúci na lavičkách či výskajúce deti pri fontáne Metamorfózy, to je typický obraz slnečných dní v meste.

Zima zase láka k príjemnému posedeniu v útulných reštauráciách s ponukou špecialít slovenskej i medzinárodnej kuchyne.

Stačí len pár minút chôdze a ruch mesta vystrieda plynutie rieky Váh či úžasný výhľad z vrchu Háj – Nicovô, ktorý poskytne výhľad na mesto, vodnú nádrž Liptovská Mara, mohutné pohoria Nízkych Tatier, Západných Tatier i Chočských vrchov.

Bezprostredné okolie mesta ponúka krátke prechádzky, niekoľkohodinové výlety nenáročným horským terénom alebo celodenné vysokohorské túry.

Vodná nádrž Liptovská Mara je obľúbeným miestom milovníkov vodných športov – plávania, surfingu i jachtingu. Vyhľadávajú ju aj športoví rybári, veď mnohým z nich už dopriala bohatý úlovok.

Nad priehradou sa vypína vrch Úložisko, kde kedysi žili Kelti. Ich tajomstvá dnes odhaľuje archeologické múzeum v prírode Havránok.

V lone nádhernej liptovskej prírody sú zasadené aj mnohé pamiatky ľudovej architektúry – Múzeum liptovskej dediny v Pribyline pod štítmi Západných Tatier, vodné mlyny v Kvačianskej doline a osada Vlkolínec na vrchu Sidorovo.

Demänovská dolina starostlivo chráni svoje bohatstvo – tichú farebnú nádheru jaskýň, čarovné Vrbické pleso i vzácnu faunu a flóru.

 

 

 

Informačné centrum Liptovský Mikuláš
Námestie mieru 1
031 01 Liptovský Mikuláš 
Tel.: +421/44/16 186, 552 24 18
Fax: +421/44/551 44 48
E-mail:
info@mikulas.sk
Web: www.mikulas.travel

 

Zdroj/autor: liptov, mikulas, drom

VIDEO Živé múzeum



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Asseco Slovakia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa