Zbojnícka chata

2010-11-10 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Zbojnícka chata sa nachádza vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách.



Popri celoročnej prevádzke chata ponúka bohaté možnosti pre ľahkú i náročnú turistiku, horolezectvo aj skialpinizmus.

Prístupná je nielen z Hrebienka, ale aj z viacerých susedných dolín - cez Téryho chatu (Malá Studená Dolina) alebo Sliezsky Dom (Velická Dolina) resp. z Lysej Poľany (Bielovodská Dolina).

Zbojnícka chata vznikla v roku 1907 ako poľovnícka chata. Pôvodne jednoizbovú kamennú stavbu čiastočne prestavali a po troch rokoch ju sprístupnili verejnosti. Pre jej chladný a vlhký interiér ju poľskí horolezci nazvali "márnica".

V roku 1924 ju Klub československých turistov prestavbou zútulnil a obsadil stálym hospodárom. Posledná rekonštrukcia chaty zvýšila jej ubytovaciu a stravovaciu kapacitu.

Názov chaty pochádza od názvoslovia prírodných útvarov vo Veľkej Studenej doline (Zbojnícke plesá, Zbojnícke sedlo a Zbojnícka kopa). Veľké nešťastie postihlo Zbojnícku chatu v júni 1998, keď vyhorela.

Milovníci Tatier vyvinuli maximálne úsilie, aby sa chata opäť postavila.

Zbojnícka chata poskytuje ubytovanie v spoločnej nocľahárni, ktorá je priestranná a umožňuje pohodlné ubytovanie aj pre dlhšie pobyty. K dispozícii je kuchynka s plynovým varičom, úžitková voda a sušiareň.

WC je mimo chaty (zabezpečené nočné osvetlenie). V lete môžete relaxovať na terase s výhľadom do doliny, v zime si vychutnáte romantické posedenie pri krbe.

Chata zabezpečuje kvalitné stravovanie počas celého dňa, pričom vyberať si môžete z pestrej palety jedál, výnimkou nie sú ani koláče. Všetky jedlá sú pripravované priamo v kuchyni chaty.

Pre ubytovaných zákazníkov chata pripravuje raňajky aj večere. Stravovacie priestory poskytujú dostatok priestoru a pohodlia aj pre väčšie skupiny.

 

 

 

Zbojnícka chata
Starý Smokovec
062 01 Vysoké Tatry
Tel.: +421 903 638 000, +421 903 619 000
E-mail:
info@zbojnickachata.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, Tatry, zbojnickachata, drom

VIDEO Zbojnícka chata

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa