Pozoruhodné európske fontány

2013-10-05 14:00:00 |   |    | 

Do výšky tryskajúce pramene vody, sochy vytesané z kameňov, mramorové ozdoby, farebné svetlá, všetko skĺbené do jedinečného celku. Fontány sú ozdobami centier miest, honosných zámockých záhrad alebo mestských parkov. Na svete existujú milióny fontán, do ktorých vložili autori veľkú časť svojho tvorivého ducha a niektoré z nich sú naozaj jedinečné.



 

  • Fontána Swarovski, Rakúsko

Jedna z výnimočných fontán je súčasťou „Swarovski Kristallwelten“ a vznikla v roku 1995 na počesť oslavy stého výročia firmy, ktorá sídli v tirolskom mestečku Wattens, vzdialeného asi 13 kilometrov od Innsbrucku. Fontána vyzerá ako obor, ktorý má oči z drahokamov a z úst mu tryská voda. Autorom je významný umelec André Heller.

 

  • Fontána Charybdis, Anglicko

Názov fontány, ktorá sa nachádza pri Seaham Hall v Sunderlande, je spojený s gréckou mytológiou. Pôvodne bola Charybdis morskou vílou, ktorú Zeus potrestal tak, že bola premenená na príšeru. Obluda bola pohromou pre všetkých námorníkov. Obrovský vodný vír pohlcoval lode, ktoré sa vydali oblasťou dnešnej Messinskej úžiny. Fontána je pomerne novým dielom Williama Pyea, ktoré bolo dokončené v roku 2000.

 

  • Stravinského fontána, Francúzsko

Z Anglicka sa presunieme do hlavného mesta Francúzska, pretože ďalšia zo zaujímavých fontán sa nachádza práve v Paríži. Moderná fontána vznikla v roku 1983 vďaka vynaliezavosti dvoch umelcov - Jeana Tinguela a Niki de Saint Phallea. Fontánu zdobia jedinečné sochy, ktoré reprezentujú diela hudobného skladateľa Igora Stravinského. Napočítate ich presne 16.

 

  • Tivoli Villa d΄Este, Taliansko

Tivoli Villa d΄Este je skvostom Talianska, ktorú nájdete neďaleko Ríma. Je na Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Spomedzi fontán v renesančnej záhrade je ťažké nájsť tú, ktorej prislúcha prívlastok „najkrajšia“. K pozoruhodným patrí komplex Rometta, kaskádová Fontána dell'Ovato, Hippocrene a známa Neptúnova fontána.

 

  • Veľké kaskády, Rusko

Veľké kaskády sú súčasťou Peterhofu (Petrodvorets), ktorý je lákadlom pre turistov, ktorí navštívia Petrohrad. Niektorí nazývajú toto miesto „ruský Versailles“, pretože Peter Veľký sa pri jeho vzniku inšpiroval práve francúzskym Versailles. O rozšírení parku a systému fontán sa neskôr zaslúžila cisárovná Alžbeta, veľkolepé Veľké kaskády nevynímajúc. Grand Cascade tvorí presne 64 fontán a viac ako 200 bronzových sôch. Každoročné otvorenie unikátneho komplexu sa koná koncom mája. Nechýbajú koncerty klasickej hudby, ohňostroj a ďalšie atrakcie. Fontány nepúšťajú naraz, ale postupne, jednu po druhej.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Mirka, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa