5 najlacnejších miest Európy pre rok 2013

2013-10-10 12:00:00 |   |    | 

Rebríček zostavila cestovateľská stránka Price of travel, keď vyslala svojich ľudí na návštevy rôznych európskych miest. Porovnanie výdavkov sa mohlo uskutočniť na základe toho, že sa v každom z miest zrátali financie potrebné na jedno prenocovanie v ubytovni, dve jazdy verejnou dopravou, jedna platená atrakcia, tri jedlá a tri miestne pivá. Výsledok?



 

  • Bukurešť, Rumunsko

Rebríčku kraľuje rumunské hlavné mesto, prezývané tiež „Malý Paríž“. V meste, ktoré nie je natoľko propagované ako zvyšok európskych hlavných miest, ponúka zo svojich skvostov napríklad Veľkú budovu parlamentu alebo Village Museum s radom vidieckych domov reprezentujúcich rumunskú vidiecku architektúru. Za návštevu stojí aj Athenaeum, koncertná sála vyhlasovaná za najkrajšiu stavbu Bukurešti. Denný rozpočet pri spomínaných kritériách sa tu vyšplhal na 78,57 rumunských lei, čo je asi 17 eur.

 

  • Sofia, Bulharsko

Jedno z najstarších miest Európy, plné starovekých zrúcanín, s malebným centrom a okolím. Pri návšteve netreba vynechať Národné historické múzeum, zachytávajúce 7 tisíc rokov histórie Bulharska, či Chrám svätého Alexandra Nevského, ktorý bol vybudovaný ako spomienka na 200 tisíc padlých vojakov počas rusko-tureckej vojny za nezávislosť v roku 1877. Denný rozpočet: 36,4 bulharských leva, v prepočte 18,6 eura.

 

  • Krakow, Poľsko

S rozpočtom 77,2 poľských zlotých, čo je len asi 18 eur, si vychutnáte očarujúce staré centrum mesta, kráľovský hrad Wavel či Dračiu jamu.

 

  • Sarajevo, Bosna a Hercegovina

Mesto, ktoré evokuje predstavu vojnou zničenej minulosti, sa snaží svojich turistov prilákať hlavne nízkymi cenami. A tak tu za približne 19 a pol eura za deň nájdu prekvapivo krásnu horskú scenériu, kozmopolitné centrum mesta či moslimské Staré mesto. Sarajevo je známe náboženskou rozmanitosťou, žijú tu okrem moslimov tiež Židia a kresťania v dlhoročnej symbióze, čo mestu prinieslo prezývku „Jeruzalem Európy“.

 

  • Kyjev, Ukrajina

Mesto s bohatou kultúrou prekypuje múzeami, divadlami, nájdete tu antické ruiny, náboženské a historické pamiatky. Za zmienku stojí bielo-zelená Katedrála sv. Sofie s bohatou klenbovou výzdobou, navrhnutá ako konkurencia istanbulskej Hagie Sophie. V Múzeu Veľkej vlasteneckej vojny môžete vidieť artefakty a zbroj z nemecko-sovietskej vojny v rokoch 1941-45. Denný rozpočet na Kyjev predstavuje len niečo vyše 19 eur.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Husna Haq, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa