Päť svetových miest, ktoré si môžete dovoliť

2013-06-30 14:00:00 |   |    | 

Túžite cestovať po svete a radi by ste navštívili zaujímavé miesta, ktoré nie sú turisticky predražené? Ubytovanie, strava či voľnočasové aktivity môžu dať vašej peňaženke poriadne zabrať... Ak aj vy rozmýšľate v podobnom duchu a hľadáte vhodné riešenie, máme pre vás inšpirácie. V týchto mestách už nemusíte počítať každý cent.



 

  • Dharamsala, India

Turistika v Himalájach či možnosť stretnúť jeho svätosť Dalajlámu XIV. sú azda najväčšími lákadlami tohto inšpiratívneho severoindického mesta. Centrum spirituality s nádychom Tibetu vám ponúkne finančne prijateľné aktivity ako kurzy jogy, masáže, varenia, indických tancov, umení a iných remesiel. V útulných kaviarňach si spolu s tibetskými mníchmi môžete pochutnať na tradičných jedlách ako momo (knedličky plnené zeleninou alebo mäsom), thukpa (rezancová polievka) alebo pražené rezance. Ubytovanie je možné v trochu rušnom, ale príjemnom McLeond Ganji, Basgu alebo v tichej dedine Dharamkot s výhľadom na údolie Kangra.

 

  • Guilin, Čína

Budovy v meste Guilin sa vrcholia v srdci krasových skalných útvarov vystupujúcich z čínskej rieky Li. Doslova rozprávková scenéria je už tisíce rokov centrom umenia a pokojného životného štýlu. Rýchly hospodársky rast v tejto oblasti síce zabezpečil výrazný rozmach cestovného ruchu a turizmu, ale mimo mesta si ešte stále užijete pravé kúzlo prírody a pocit, akoby ste sa v čase vrátili  do dávnych vekov. V rámci aktivít sú tu populárne romantické výlety po rieke na bambusových loďkách s impozantnými výhľadmi  a cyklistika. Z tradičných jedál ochutnajte marinované bravčové a praženú ryžu.

 

  • Porto, Portugalsko

Ďalšia zaujímavá destinácia, ktorá nezaťaží váš rozpočet, je ako stvorená  pre milovníkov vín. Okrem svetovo známeho portského na miestnych trhoviskách nakúpite aj údené mäso, čerstvé ryby, zrelé ovocie a košíky s farebnými kvetinami. Druhé najväčšie mesto Portugalska sa pýši nielen svojím historickým centrom, barokovými kostolmi, úzkymi uličkami a drobnými námestiami, ale aj kulinárskou renesanciou. Ochutnajte miestny pokrm Francesinha alebo "Frenchie", sendvič s mäsom a paradajkovou omáčkou.

 

  • Dubrovník, Chorvátsko

Nádherné pobrežie Jadranského mora a krásna gotická, renesančná a baroková architektúra. Aj tieto atribúty sa zaslúžili o to, že chorvátsky Dubrovník je zapísaný na zozname chránených pamiatok svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Známy je najmä bohatým nočným životom, jedlom a zábavou až do ranného úsvitu. Môžete navštíviť hlavnú ulicu plnú kaviarní Placa alebo spolu s miestnymi obyvateľmi nakupovať na trhu Gunduliceva Poljana. Z jedál si vychutnajte morské plody a čierne sépiové rizoto s krevetami. 

 

  • Valparaiso, Čile

Toto prístavné juhoamerické mesto v štýle San Francisca, takisto zapísané na zozname chránených pamiatok UNESCO, priam vyniká vo svojich kontrastoch. Okrem všadeprítomného umeleckého života, bohémskeho mestského šarmu a nočných výjazdov sa tu stretnete aj s chudobou či drobnou kriminalitou. V susednom Vina Del Mar sa však návštevníci môžu tešiť na jednu z najpopulárnejších pláží v Čile. Veľmi obľúbené sú ochutnávky vín či francúzskych trojchodových obedov. Miestna delikatesa, dusené králičie mäso, je výborný tip na večeru v tradičnom štýle.

 

Zdroj/autor: BBC, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (53 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa