Najlepšie výletné tipy na jar 2013 (2. časť)

2013-05-09 10:00:00 |   |    | 

S prebúdzajúcou sa jarou rastie nielen v zarytých, ale i v príležitostných cestovateľoch túžba spoznávať nové destinácie. Organizátori atraktívnych podujatí po celom svete to dobre vedia, preto práve v toto ročné obdobie pripravili množstvo skvelých akcií.



 

  • Festival kvetov, Madeira, Portugalsko

Ostrov Madeira, často označovaný ako portugalská „plávajúca záhrada Atlantiku“, sa nachádza 130 míľ od afrického pobrežia a asi 90 minút letom z Lisabonu. Tunajšie najväčšie mesto Funchal sa počas apríla zahaľuje do závoja z kvetov, kedy je doslova každá budova i ulica ovenčená rozkvitnutými záhonmi. Práve v apríli totiž začínajú najväčšie prípravy na každoročný Festival kvetov, ktorý sa bude odohrávať od 9. do 15. mája. Sobota bude patriť najmenším, ktorí v zakvitnutých odevoch vytvoria dlhý sprievod - každý nesúc rastlinku v plnom kvete, z ktorej na konci postavia kvitnúcu Stenu nádeje. Hlavným eventom ale bude nedeľná prehliadka kvetov, kedy mestom pôjdu tucty komplikovane zdobených alegorických vozov sprevádzaných tisíckami v dobových kostýmoch odetých tanečníkov.

 

  • Horské trasy Hatfield-McCoy, Západná Virgínia

Vyše 600 míľ horských ciest sa kľukatí naprieč kopcami a údoliami uhoľných oblastí Západnej Virgínie. Nesú meno po dvoch v oblasti legendárnych znepriatelených rodinách Hatfieldovcov a McCoyovcov a križujú až deväť krajov. Trasa je ideálna najmä pre terénne vozidlá a off-roadové motocykle, vďaka čomu je vždy od jari do jesene cieľovou lokalitou priaznivcov off-roadových závodov. Pre nich je tu k dispozícii až 6 trás s rôznymi úrovňami obtiažnosti - od začiatočníckej až po absolútnu adrenalínovú jazdu. V júni bude dokonca sprístupnený siedmy okruh pre full-size 4x4 vozidlá. V prístupovom rezorte v Northforku si môžete zaplatiť príjemné horské ubytovanie i prenajať samotné vozidlá. 11. mája môžete horský zážitok spojiť s návštevou viktoriánskeho mesta Bramwell a dozvedieť sa viac o jeho uhoľnej minulosti.

 

  • Vinárska sezóna, Mendoza, Argentína

Turistický život v argentínskej Mendoze sa naplno rozbieha už od marca, kedy sa v tunajších viniciach začína oslavovať a spracúvať tohtoročná hroznová úroda. Táto oblasť patrí k špičke medzi producentmi vína v krajine, preto si vyžaduje aj patričnú dávku pozornosti. Stovky vinérií sú roztrúsené na takmer 60 tisíc štvorcových míľach, v ktorých centre sa nachádza Mendoza ako najživšie centrum. Tu môžete ochutnať viac ako 90 vzoriek regionálnych vín. Potom si najmite auto alebo nastúpte na vlak, vydajte sa na juh a vychutnajte si jazdu pomedzi vinice, sady a generáciami udržiavané rodinné haciendy. V regióne Maipú si požičajte bicykel a vydajte sa spoznávať pestovateľskú oblasť. Musíte ale myslieť na to, že veľa malých vinární má v nedeľu zatvorené a mnohé neakceptujú kreditné karty, preto si treba pripraviť pesos do rezervy.

 

  • Festival Cape MAYgration, New Jersey

Najjužnejšia oblasť amerického štátu New Jersey Cape May bola na veľkú radosť milovníkov vtáctva ušetrená rany v podobe hurikánu Sandy. Tunajšie vtáčie observatóriá teda naplno fungujú a pripravujú sa na ďalší ročník festivalu venovaného bahniakom a zároveň unikátnemu druhu krabov, hrotnáčom americkým. Ústredným dejiskom je každoročne na prasknutie nabitá zátoka Delaware, kde bahniaky na svojej 9 000-míľovej ceste z teplých krajín zastavujú kvôli odpočinku. Tu sa zvyknú aj výdatne pohostiť, avšak práve na čerstvo nakladených vajíčkach množiaceho sa kraba. Podujatie, konajúce sa od 16. do 19. mája, tak poukazuje na večný kolobeh prírody. Zabookujte si výlet loďou a aspoň v jedno ráno si privstaňte, aby ste počuli nezabudnuteľný vtáčí zbor na pláži Higbee.

 

  • Swartlandská vínna a olivová cesta, Južná Afrika

Asi hodinu jazdy od Kapského mesta narazíte na oblasť, v ktorej sa budete viac cítiť ako v oblasti Stredozemného mora než na juhu afrického kontinentu. Organické vínne farmy, ovocné sady, olivové háje, pšeničné polia, maličké vinárstva, farmárske jarmoky a drobné kaviarne ponúkajú komorný zážitok, ktorý oproti zvyšku exotickej Afriky ponúka zaujímavú alternatívu. Každoročný Olivový festival v partnerských obciach Riebeek-Kasteel a Riebeek West sa koná 3. a 4. mája a z olivových plantáží môžete pokračovať do rustikálnych pivníc na ochutnávku miestnych vín.

 

Zdroj/autor: nationalgeographic.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa