Najkrajšie stanice metra v Európe

2014-03-05 10:00:00 |   |    | 

V roku 1863, kedy vznikla prvá podzemná dráha metra v Londýne, tento dovtedy neznámy spôsob prepravy vyvolal vlnu senzácie. No predchodca metra s chodbami plnými jedovatých plynov a hluku rozhodne nepatril medzi výstavné časti mesta. Doba však pokročila a stanice metra sa stali vítanou možnosťou pre metropoly, ako sa zviditeľniť. A tak môže praktickosť tohto spôsobu cestovania spolu s estetickým dojmom kráčať ruka v ruke. Príkladom je týchto pár miest.



 

  • Westfriedhof, Mníchov

Stanica otvorená v roku 1998 už o tri roky neskôr slávila svoje znovuzrodenie. Po rekonštrukcii tu pribudlo 11 obrovských svietidiel, ktoré sfarbujú okolie do odtieňov modrého, žltého a červeného svetla. Dovtedy celkom obyčajná stanica tak získala nový vzhľad a najmä, stala sa známou atrakciou.

 

  • Komsomolskaya, Moskva

Známa stanica, ktorá pripomína skôr veľkú tanečnú sálu z čias dávno minulých, než nástupište hromadnej dopravy. Výzdoba v barokovom štýle s pompézne zdobeným stropom a mozaikami bola inšpirovaná neslávnou Stalinovou vojnovou rečou v roku 1941.

 

  • T-Centralen, Štokholm

Cestovanie štokholmským metrom je zároveň aj kultúrnym zážitkom. V staniciach nájdete rôzne osvetlenia a sochy, no najznámejšou je centrálna stanica T-Centralen. Ťažko popísať, čo uvidia turisti zostupujúci do podzemia v tejto zaujímavo zdobenej stanici - môže to pripomínať podzemnú modrú jaskyňu.

 

  • Palais Royal, Museé du Louvre, Paríž

V meste, ktoré je tak preplnené krásnymi budovami, táto stanica metra stále vyniká. Dokončená bola v roku 2000 pri príležitosti stého výročia otvorenia parížskeho metra. Zdobí ho umelecké dielo z farebných korálikov s názvom Kiosque des noctambules od Jean-Michela Othoniela.

 

  • Bockenheimer Warte, Frankfurt

Na niekoho pôsobí šokujúco, na niekoho úsmevne. Vstup do stanice metra v nemeckom Frankfurte pripomína starý vlak, ktorý sa nosom vryl do zeme. Architekt ju navrhol tak, aby sa odlišovala od ostatných minimalistických staníc v meste.

 

  • Fosteritos, Bilbao

Systém podzemnej dopravy v španielskom Bilbau má len 20 rokov, no napriek tomu je tretím najväčším v Španielsku. Jeho vchody do staníc v tvare zahnutej presklenej trubice sú pomenované „Fosteritos“, po ich tvorcovi Lordovi Fosterovi. Mesto sa nimi pýši ako ukážkou architektúry, ktorá je moderná a in, ale i praktická. V noci sú vchody vysvietené, aby ešte väčšmi vynikli.

 

Zdroj/autor: Jessica Benavides Canepa, travel.cnn.com, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa