Krásne a izolované kúty Zeme

2013-11-01 12:00:00 |   |    | 

Miesta, ktoré vyrážajú dych, na ktorých zastal čas, mystické miesta, kam sa uteká preč od uponáhľanej a hlučnej reality metropol. Dostať sa k nim však nie je vždy celkom jednoduché.



Meteora v Grécku je oblasť zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Je plná zvláštnych skál, na vcholkoch ktorých sa nachádzajú kláštory zo štrnásteho storočia. Pomenovaná je podľa prvého z nich - Megalon Meteoro (Megalon = veľký, Meteoro = vznášajúci sa).

Hallstatt v Rakúsku, alpská dedinka s baníckou históriou má len čosi do tisícky obyvateľov, ktorí si dennodenne užívajú jej čarovnú atmosféru. Domčeky odrážajúce sa na hladine Hallstattského jazera však lákajú aj čoraz viac turistov.

Benbulbin v Írsku, obrovská skalná kopa obrastená zeleňou v pohorí Dartry je miestom fascinujúcim už na pohľad. Na kopec opradený množstvom keltských legiend si možno vyliezť z južnej strany a vychutnať si pohľad na vetristý vidiek.

Bajkalské jazero v Rusku, najhlbšie a najstaršie jazero na svete, v ktorom sa sústreďuje okolo 20 percent svetových zásob pitnej, mimoriadne čistej vody, leží na juhu východnej Sibíri. Toto obrovské vnútrozemské „more“ má na dĺžku vyše 600 a na šírku okolo 80 kilometrov.

Na Veľkonočnom ostrove v Polynézii vítajú návštevníkov starobylé sochy Moai v tvare hláv s podivnými výrazmi tváre, ktorých význam nie je dodnes jasný. Faktom ostáva, že ostrov má bohatú a tajomnú minulosť, vďaka sochám ho spoznal celý svet, a dostať sa naň dá len dlhým letom z Čile.

V dedinke Gásadalur na Faerských ostrovoch žijú len necelé dve desiatky ľudí. Táto obec patrí medzi najizolovanejšie obce na jednom z najizolovanejších ostrovov sveta. A pritom je toto miesto také krásne.

Salar de Uyuni v Bolívii s rozlohou viac než 10 tisíc metrov štvorcových, vo výške 3 650 metrov nad morom, je najväčšia soľná pláň na svete. Kedysi bola dnom obrovského jazera Ballivián. Keď tu raz ročne dochádza k záplavám, stáva sa z tejto pláne obrovské zrkadlo.

Ladakh, India patrí k tým oblastiam sveta, ktoré veľa cudzincov nevidia. Nachádza sa medzi Himalájami a pohorím Karákoram, a ráta sa ako samostatný indický štát, vedľa Kašmíru a Džammú, z ktorých je najredšie osídlený. Od zbytku Indie je Ladakh oddelený horskými priesmykmi - jeden z nich vo výške viac než 5 300 metrov - ale tie sú v zime uzavreté. Ďalej sem vedú dve diaľnice a napokon ostáva už len letecké spojenie, ktoré je však vďaka počasiu tiež väčšinou mimo prevádzky. Takže toto miesto má medzi izolovanými a zároveň krásnymi kútmi sveta svoje čestné miesto.

 

Zdroj/autor: list25.com, David Pegg, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa