Ktoré múzeá vás uchvátia ešte predtým, ako do nich vkročíte?

2016-04-13 12:00:59 |   |    | 

Pri výletoch chodíme do múzea, aby sme sa niečo nové dozvedeli a pozreli si diela v ňom. Ale čo ak to tak nemusí byť? Čo ak je samotné múzeum umeleckým dielom a stačí sa pred ním zastaviť a vychutnávať si krásu? Ak sa vám doteraz všetky zdali rovnaké, pozrite si tento zoznam výnimočných budov a pochopíte, že skutočný zážitok na vás čaká aj na nepravdepodobných miestach.



 

Múzeum Royal Ontario, Kanada

 

Historické múzeum láka hlavne svojím vzhľadom. Navrhnuté bolo ešte začiatkom minulého storočia, no najznámejšia a najvýraznejšia časť bola pridaná až v roku 2007. Ide o výrazné kryštály zo skla a hliníka, ktoré svojou nepravidelnosťou dotvárajú unikátny výjav.

 

Múzeum Erawan, Thajsko

 

Netradičné múzeum zaujme už na prvý pohľad. Totiž namiesto tradičnej budovy sídli v tele trojhlavého slona Erawana z hinduistických mýtov. Vnútri sa nachádzajú tri poschodia symbolizujúce hinduistické vnímanie sveta – prvé poschodie je podsvetie, druhé zem a tretie nebo. Dutá socha slona váži 250 ton a je vysoká až 29 metrov.

 

Múzeum islamského umenia, Dauha, Katar

 

O tento kúsok sa postaral architekt, ktorý má za sebou projekty ako sklenenú pyramídu v parížskom múzeu Louvre. V tomto prípade sa inšpiroval arabskými vplyvmi a postavil prekrásnu budovu s panoramatickými sklami prechádzajúcimi cez 5 poschodí.

 

Galéria Uffizi, Florencia, Taliansko

 

Krása ukrývajúca sa vnútri presiakla aj do samotnej budovy. Nádvorie obkolesené stĺpmi a sochami umelcov a vedcov dávnych dôb má vlastný rytmus života. Čas tu akoby plynul inak a to aj napriek tomu, že tu zvyčajne stretnete množstvo čakajúcich turistov.

 

Múzeum súčasného umenia Niterói, Rio de Janeiro, Brazília

 

Na kraji útesu životom prekypujúceho mesta stojí niečo, čo by ste nenazvali inak ako UFO. Múzeum je známe práve svojím tvarom a vyhliadkou, ktorá ponúka pohľad na celé mesto a známu Cukrovú homoľu.

 

Múzeum Salvádora Dalího, St. Petersburg, Florida, USA

 

Jednou z najzaujímavejších zbierok Dalího tvorby sa chváli práve toto múzeum. No okrem prekrásnych malieb ponúka aj niečo iné. Jeho netradičný vzhľad budovy pripomína skôr známe Fabergého vajíčka. Presklená kupola umožňuje, aby dnu prenikalo floridské slnko a okúzlilo vás ešte predtým, ako vôbec uvidíte výstavu.

 

Umeleckohistorické múzeum, Viedeň, Rakúsko

 

Spolu so svojou dvojičkou Prírodopisným múzeom sú skvostami Viedne, ktoré nikto len tak neprehliadne. Otvorené boli už v roku 1891 a dodnes lákajú návštevníkov. Oba paláce sú honosne zdobené a zamerané hlavne na centrálne schodisko a kupolu.

 

Múzeum d´Orsay, Paríž, Francúzsko

 

Druhé najpopulárnejšie múzeum Paríža bolo kedysi železničnou stanicou. Nie však obyčajnou. Otvorili ju pri príležitosti Svetovej výstavy v roku 1900 a odvtedy bola veľmi populárnym miestom. Postupne však nestačila potrebám železníc, a tak ju uzavreli a o niekoľko rokov neskôr z nej spravili múzeum. Impozantná budova dokonale zapadá do svojho okolia a vábi sklenenými oknami a vitrážami.

 

Múzeum Soumaya, Mexiko, Mexiko

 

Z dvoch budov tohto múzea je populárnejšou tá nachádzajúca sa na Námestí Carso. Je to totiž asymetrická „veža“ pokrytá 16000 hliníkovými šesťuholníkmi.  Na horúcom mexickom slnku sa odráža do diaľky a taktiež ho cez presklenú strechu prepúšťa priamo do budovy.

 

Vatikánske múzeá, Vatikán

 

Ak sa nám podarí odmyslieť si všetky tie poklady ukryté v tunajších miestnostiach, uvidíme naozaj prekrásnu stavbu. Múzeá sú prepojené malými záhradami, miestnosti sú ako vystrihnuté z obrázku a impozantné je aj točité schodisko pre východom z budovy.

 

Palác Potala, Lhasa, Tibet  

 

Tento obrovitánsky komplex s viac ako tisíc miestnosťami kedysi slúžil Dalajlámovi. Dnes je to múzeum s trinástimi poschodiami a až 10 tisíc svätyňami. Jeho impozantné rozmery sú posilnené zrakovým klamom a taktiež skalou, do ktorej je čiastočne vtesaný.

 

Ermitáž, Petrohrad, Rusko

 

Múzeum s mnohými naj patrí k svetovým skvostom. Okrem 2,7 miliónovej zbierke rôznych umeleckých diel sa pýši aj takmer dokonalými priestormi. Opulentná zelená a modrá so zlatou tu vytvárajú doslova kráľovský vzhľad. Všadeprítomný prepych vás presvedčí, že aj Rusi vedia ako na umenie.

 

Guggenheimovo múzeum, Bilbao, španielsko

 

Jeden z najznámejších architektov dnešných čias Frank Gehry (navrhol napríklad aj pražský Tancujúci dom) sa postaral aj o vznik tohto múzea. Nachádza sa pri rieke a pripomína obrovskú futuristickú loď. Línie pieskovca, titánu a kameňa sú tak lákavé, že sa na budovu chodí pozerať takmer celý svet.

Zdroj/autor: cntraveler.com, SiSa, drom  

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa