Nielen pre deti: Spoznajte najlepšie ZOO sveta

2018-06-01 00:00:00 |   |    | 

Trend zoologických záhrad sa v posledných rokoch uberá smerom k čo najväčšej prirodzenosti. Kedysi tieto atrakcie medzi sebou súťažili v počte zvierat a exkluzívnych druhov. Teraz sa zameriavajú najmä na to, aby im ponúkli čo najvernejšie podmienky tým, v ktorých by žili vo voľnej prírode. Týmto sa to darí najviac.



 

ZOO Praha, Česká republika

Jednu z najlepších ZOO máme priamo v našom susedstve. Praha sa pravidelne objavuje na čelných priečkach v rebríčkoch zostavených laickou verejnosťou, ale aj odborníkmi. Hlavnou výhodou ZOO v „Stovežatej“ je stavanie bezbariérových výbehov, v ktorých nemusia byť zvieratá zavreté v klietkach. Využívajú napríklad averziu niektorých druhov voči vode a tie od turistov oddeľuje iba jednoduchá vodná priekopa. Veľmi milou atrakciou je obdoba hollywoodskeho chodníka slávy. V Prahe na ňom majú namiesto odtlačkov osobností takéto spomienky na tunajších najmilovanejších obyvateľov. V roku 2002 postihla celý areál ničivá záplava, ktorá prinútila správcov vymyslieť úplne nové rozvrhnutie, ktoré má v prípade podobnej katastrofy ochrániť všetky zvieratá.

 

Henry Doorly Zoo, Omaha, USA

Prvého predchodcu tejto ZOO otvorili už v roku 1880. Vtedy verejnosti predstavili 120 rôznych zvierat, z ktorých najvzácnejším druhom bola dvojica bizónov. V súčasnosti predstavuje ZOO v Omahe jednu z najväčších atrakcií tohto druhu v Amerike. Dôraz kladú najmä na rôzne špecifické pavilóny, ktoré nemajú v tomto smere žiadnu konkurenciu. Napríklad pod označením Kráľovstvo tmy sa dostanete do veľkej vlhkej jaskyne a imitácie močarísk. A v nich nájdete najväčšiu výstavu sov na svete. Veľmi obľúbené sú tiež pavilóny v štýle púštneho prostredia alebo jeden z najväčších umelo vytvorených dažďových pralesov na svete.

 

Loro Parque, Tenerife, Španielsko

Aktuálne najobľúbenejšou ZOO na svete je podľa turistov hlasujúcich na Tripadvisore Loro Parque v Tenerife. Ten v minulosti súťažil o prvenstvo aj so spomínanou zoologickou záhradou Henry Doorly. Návštevníkov si nakoniec priklonil na svoju stranu najmä vďaka populárnym vodný predstaveniam. Šou s delfínmi alebo tuleňmi patria k tým najlepším na svete. Po predošlých negatívnych skúsenostiach si navyše dávajú veľmi záležať na etickom prístupe počas nacvičovania. Vynikajúce prírodné podmienky a nádherný park s vysokými palmami tu poskytujú skvelé miesto aj pre chov rôznych druhov vtákov. Najobľúbenejšie z nich sú veľké farebné papagáje, ktoré sa dostanú priamo k návštevníkom.

 

ZOO San Diego, USA

Jedna z najväčších ZOO na svete predstavuje vyše 600 rôznych druhov zvierat a domov tam našlo takmer 4000 obyvateľov. Správcovia si dali záležať aj na kvalitnom prostredí, vďaka čomu si môžete pozrieť rozsiahlu výstavu ojedinelých exotických rastlín. Zaujímavosťou je ľadové antarktické oddelenie, ktoré prináša do horúcej Kalifornie kúsok chladného počasia. Najobľúbenejší pavilón sa venuje slonom. Už pri príchode si môžete pozrieť poctu v podobe veľkého keru zastrihnutého do tvaru tohto zvieraťa. Po vstupe do tohto oddelenie  porovnáte rôzne typy slonov a najmä aký rozdiel je medzi ich veľkosťou. Zatiaľ čo niektoré z nich pôsobia ako mláďatká, v skutočnosti ide o dospelé jedince, ktoré nedorastajú do takej výšky. Veľkou atrakciou je kŕmenie zvierat, ktorého sa v niektorých prípadoch môžu zúčastniť aj návštevníci.

 

ZOO Schönbrunn, Viedeň

Prvú obdobu ZOO na svete otvorili kedysi v Egypte. Do zvyšku sveta prišiel tento trend podstatne neskôr. Najstaršou a zároveň stále funkčnou zoologickou záhradou je Schönbrunn vo Viedni. Dovtedy mali panovníci skôr malé zbierky exotických zverov, ktoré chovali v blízkosti ich panských sídel. V roku 1752 však na popud kráľovského páru otvorili prvý takýto verejne prístupný park, kde si ktokoľvek mohol prísť pozrieť viaceré vzácne zvery. Viedenská ZOO sa ako jedna z mála na svete môže pochváliť chovom vzácnej pandy, ktorá už nežije v prirodzených podmienkach. Minulý rok dokonca porodila dvojičky, ktoré sa na jar predstavili verejnosti. Súčasťou záhrady sú viaceré významné historické stavby a jej návštevu môžete spojiť aj s prehliadkou blízkeho zámku.

 

ZOO Wellington, Nový Zéland

Najstaršia ZOO v krajine nedávno oslavovala svoju storočnicu. Medzi jej najvzácnejších obyvateľov patria tigre sumatranské a medvede malajské. I v tomto prípade chceli správcovia dosiahnuť čisté spolunažívanie s prírodou. Preto nemyslia len na pohodlie zvierat, ale aj na ekológiu. Elektrinu čerpajú zo solárnych panelov a snažia sa produkovať čo najmenej odpadu. ZOO ponúka aj množstvo vzdelávacích programov najmä pre malé deti. Taktiež si zakladajú na interaktívnom kontakte s vybranými zvieratami. Pohladiť si môžete nielen typické domáce druhy, ale dostanete sa aj do blízkosti žiráf, lemurov alebo leva.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebook

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa