7 najzaujímavejších veží na svete

2019-10-10 00:00:01 |   |    | 

Veže patria medzi zaujímavé turistické atrakcie. Často so sebou prinášajú atraktívne príbehy, ktoré rozprávajú o dôvodoch ich výstavby, obrannej funkcii, ktorú plnili v neľahkých časoch, alebo o stavbách, ktorých boli kedysi súčasťou. V súčasnosti sú už obľúbené aj kvôli nádherným vyhliadkam, ktoré ponúkajú na celé mestá alebo regióny.



 

Eiffelova veža, Paríž, Francúzsko

Niektoré veže sa časom stávajú dominantnými symbolmi mesta. Jednou z nich je Eiffelova veža, ktorú postavili v 19. storočí. Jej autorom je Gustave Eiffel, ktorý má na svojom konte aj projektovanie mostu v Porte alebo návrh podstavca pre Sochu slobody. Parížska veža predstavovala v čase jej vzniku kontroverzný projekt. Mnohí domáci obyvatelia ju kritizovali, pretože sa obávali, že kvôli nej už nebude panoráma metropoly Francúzska nikdy pekná. Nakoniec sa s ňou zmierili a stala sa pýchou celej krajiny. Ročne k nej prichádzajú milióny turistov a patrí k najnavštevovanejším pamiatkam v meste. Z najvyššieho poschodia navyše ponúka nádherný pohľad na centrum.

 

Šikmá veža v Pise, Taliansko

Jedna z najväčších kuriozít na svete vznikla kvôli tomu, že architekt a pár robotníkov neodviedli svoju prácu tak, ako mali. No práve ich lajdáckosť prispela k tomu, aby sa z inak obyčajnej stavby stal svetový fenomén. Šikmá veža má netradičný tvar kvôli zlým základom. Ešte pred jej dostavaním sa začala nakláňať, preto rýchlo začali zachraňovať, čo sa dalo. Jednu zo stien preto urobili dlhšiu, aby sa veža trochu vyvážila. Kvôli jej sklonu si mysleli, že toho veľa nevydrží a čoskoro sa zrúti. No od jej dokončenia uplynulo už pár storočí a Šikmá veža nielen stále stojí, ale pokiaľ máte chuť zdolať takmer 300 schodov, môžete sa potešiť aj pekným výhľadom z nej.

 

Big Ben, Londýn, Anglicko

Na známej londýnskej veži aktuálne prebieha rozsiahla rekonštrukcia, ktorú by mali ukončiť v prvej polovici budúceho roka. I keď ju obopína lešenie, napriek tomu nestráca svoje čaro. Big Ben sa hrdo týči pri rieke Temža a britskom parlamente. Zaujímavosťou je, že toto pomenovanie v skutočnosti patrí veľkému zvonu, ktorý sa nachádza v jej útrobách. Časom začali domáci obyvatelia takto nazývať aj samotnú vežu s hodinami, ktorá zároveň patrí medzi najvyššie samostatne stojace hodinové veže na svete. Aj Big Ben sa môže pochváliť tým, že sa jeho steny nakláňajú do jednej zo strán, ale ich sklon nie je až tak veľký, takže ani nie je viditeľný voľným okom.

 

Kamenné veže v San Gimignano, Taliansko

V Toskánskom meste San Gimignano nájdete hneď 14 pôvodných kamenných veží, ktoré boli dôležitou súčasťou ich dejín. Pôvodne sa na tejto malej ploche nachádzalo až 70 takýchto stavieb, ktorými chceli domáci obyvatelia demonštrovať svoju moc a bohatstvo. Ich nepriatelia mali už z diaľky vidieť, že budú čeliť silným súperom a to ich malo odradiť od ďalších útokov. No v 14. storočí mor vyhubil veľkú časť obyvateľov, mesto prišlo o značné príjmy a kvôli tomu začala upadať aj jeho sláva. Jednotlivé veže chátrali a dnes sa už podarilo uchovať len zlomok z nich.

 

Špirálový minaret, Samarra, Irak

Minaret Malwiya alebo Špirálový minaret je súčasťou veľkej mešity v Samarre. Jeho netradičný tvar púta pozornosť už z diaľky. Pôvodne ho so svätostánkom spájal most, ktorý časom zdevastovali. Podľa historických záznamov bol minaret postavený v 9. storočí a v tom období patril k najvyšším na svete. Meria 52 metrov a po schodisku na jeho vonkajšej časti sa dostanete až k vrcholu vežičky, odkiaľ si môžete pozrieť výhľad na toto iracké mesto.

 

Tri pagody, Dali, Čína

Neďaleko centra mesta Dali sa nachádza jedna z najkrajších čínskych atrakcií. Tri pagody sú poctou Budhovi a patria medzi najlepšie zachovalé pamiatky tohto druhu. Ich vzácnosť spočíva okrem iného v tom, že sa ich podarilo uchovať neporušené napriek tomu, že sa nachádzajú v oblasti s náročnými podmienkami a častými prírodnými katastrofami. Ako prvú postavili v 9. storočí strednú vežu, ktorá je zároveň najvyššia. Ďalšie dve pridali približne o sto rokov neskôr, keď chceli vytvoriť posvätnejšie miesto, ktoré by sa stalo pútnickou oblasťou pre veriacich. Nové veže sú o viac ako 20 metrov nižšie oproti tej pôvodnej a postavili ich aj v inom architektonickom štýle.

 

Belémska veža, Lisabon, Portugalsko

V lisabonskej štvrti Belém sa v minulosti nachádzal dôležitý prístav. Kvôli tomu tam potrebovali vybudovať ochrannú vežu, ktorá by chránila túto hranicu mesta. Pri jej plánovaní vymysleli zaujímavý trik. Nechceli, aby na prvý pohľad pôsobila ako obranná pevnosť, preto ju postavili v tomto ozdobnom štýle neskorej gotiky. V súčasnosti sa v nej nachádza malé múzeum a vyhliadková terasa.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa