Sardínia a jej pláže

2012-07-11 17:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - S'Archittu a Torre del Pozzo Pittinuri svätej Kataríny na Sardínii je jedným z najznámejších stredísk v okrese Oristano. Toto centrum sa vyvíjalo okolo kostola Santa Caterina a jeho dominantou je veža zo 16. storočia. Neďaleko sú zaujímavé zrúcaniny Cornus a staroveké fenické mesto. Výkopy objavili pozostatky zaujímavých stavieb, ako z dvoch kostolov, pochádzajúce zo 4. a 6. storočia.



Pláž rovnakého mena (Santa Caterina - Svätá Katarína) je zovretá medzi dvoma útesmi vápenca.

Torre del Pozzo (Veža studne) - jej meno pochádza z prítomnosti charakteristickej strážnej veže. Miestni obyvatelia nazývajú túto skalu veľryba, lebo počas veľkých vĺn voda vystrekuje von zo studne. Po oboch stranách tohto vápenca sa nachádzajú nádherné pláže. Vľavo Is Arenas, kde sa nachádza mnoho kempigov a aj golfové ihrisko.

Pláž Mari Ermi sa nachádza pozdĺž severnej časti chránenej morskej Sinis. Je to krásna biela piesočnatá pláž, ktorá sa odlisuje veľkým výskytom bieleho kremeňa (nazývaná plážou ryžových zrniek). Pobrežie je veľmi široké a susedí s malebnými dunami a zakrpatenými útvarmi. More je krištáľovo čisté modrej a tyrkysovej farby s piesočnatým dnom, ideálne pre kúpanie. V zime je tu veľký výskyt surfistov pre silný a stály vietor, ktorý vytvára vysoké a dlhé vlny.

Pontile sa nachádza na pláži Torre Grande. V minulosti využívaný ako priemyselný prístav. Dnes je súčasťou turistickej pláže a v noci sa mení na rybársky raj. Neďaleko od pláže Torre Grande sa nachádza aj malý prístav využívaný hlavne rybármi.

Okrem nádherných pláží a čistého mora Sardínia ponúka aj neskutočne krásne západy slnka. Takmer každý večer sme ho pozorovali z inej pláže.

Karneval Sartiglia sa koná každý rok vo februári na Sardínii v meste Oristano. Sartiglia (Sartilla alebo Sartilia) sú preteky stredovekého pôvodu (1358). Je to jeden z najpozoruhodnejších karnevalov na Sardínii.

Slovo Sartiglia Sartilla pochádza z kastílskej Sortija, ktoré pochádza z latinského sorticola, prsteň, maličký rezák, šťastie.

Na karnevale sa zúčastňujú Gremi (združenia umelcov a remeselníkov), Cumponidori so svojou androgennou maskou (muž a žena v rovnakej dobe) a trubači. Sartiglia začína obliekaním hlavného jazdca. Je to jeden z najviac tajuplných tradičných obradov na Sardínii. Každý okamih je sprevádzaný rytmom bubnov a zvukom trumpiet, čo má zdôrazniť jeho význam a tým prispieť k jeho vážnosti. Zvuk bubnov a trubiek zastáva tiež bezpečnostnú funkciu. Upozorňujú na nástup jazdca na trať, aby sa zabránilo nehodám.

Akonáhle úprava Cumponidori je ukončená, začína sprievod v krojoch zo Sardínie. Cumponidori sedí v čele a 117 ďalších maskovaných jazdcov s koňmi ho nasleduje.

Po sprievode nasleduje lov na hviezdu (zavesenú na trati), ktorú treba navliecť na meč počas behu na koni. Poslednou časťou sú odvážne akrobacie na koňoch, kým to svetelné podmienky dovolia. Tu sú zvýraznené vlastnosti, ako je odvaha, zručnosť.

Po ukončení akrobacií sa sprievod vráti na miesto obliekania hlavného jazdca, kde sa koná vyzliekanie. Na rozdiel od obliekania, čo je takmer obrad súkromný, na ktorý je veľmi ťažky prístup, vyzliekanie je otvorené pre všetkých. Oslavuje sa celú noc. Všetci jazdci, bubeníci a trubači sa stretnú na bohatej večeri, zatiaľ čo davy ľudí sa hrnú ulicami historického centra mesta jesť a piť až do neskorých nočných hodín.

 

Tip na dovolenku nám zaslala čitateľka Maria Gromova. Ďakujeme :)

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (30 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa