Vábivé Turecko: tipy na dovolenku

2013-06-05 16:00:00 |   |    | 

TURECKO - Výber destinácie pre trávenie dovolenkového času býva ťažký, ak neviete, ktoré miesto stojí naozaj za to. Motiváciou býva hlavne relax na pláži pri priezračnom mori či objavovanie historických a neobvyklých pamiatok. Ak ste sa rozhodli tentoraz pre Turecko, ponúka hneď niekoľko očarujúcich miest.



Istanbul alebo bývalý Konštantínopol je mesto s najvyššou populáciou v krajine (takmer 14 mil.). Mesto z dlhoročnou históriou ťažiac zo svojej strategickej polohy umožňuje dnes turistom plne sa nasýtiť duchom Orientu. Byzantská či rímska minulosť zanechala stopy, ktoré možno kde-tu nachádzať, dominantnou však zostáva charakteristická pečať tureckej kultúry a tradícií.

Celodenné túry po meste však vedia unaviť a vtedy treba nasmerovať kroky na pláže s čírou morskou vodou, aké nájdeme pri meste Antalya, či piesočné i kamenné pláže v Bodrume.  Medzi vyhľadávané rekreačné oblasti patrí určite aj Kas. Tieto mestá sú lákadlom nielen pre pláže, ale tiež pozoruhodné historické pamiatky a ďalšie zaujímavé turistické atrakcie, čím splnia očakávania aj tých vyberavejších členov rodiny.

Asi 60 km východne od Antalye leží Side. Toto antické mesto je hodné návštevy, aj keď nepatríte medzi fanúšikov historických obhliadok. Očaria vás monumenty ako rímske kúpele, korintské stĺpy chrámu boha Apolla ležiace pri pláži, čo vytvára perfektnú súhru pokladov histórie a potešenia z dovolenky dnešných moderných dní. Príjemné je tiež ocitnúť sa v meste z 10. storočia,  vytesanom z vulkanických hornín, ktoré je známe pod názvom Goreme.

Nenapodobiteľným dojmom pôsobia bezpochyby aj kamenné hrobky v Dalyan. Tu si pre zmenu možno na vlastnej koži vyskúšať bahenné kúpele, absolvovať riečny výlet alebo sa vydať na okružnú jazdu na bicykli. Malá dedinka zvaná Oludeniz zas láka neobyčajne útulnými zákutiami s azúrovo-modrou vodou a jemným bielym pieskom. Prekrásne scenérie sú zárukou plnohodnotného relaxu, kedy zabudnete na všetok stres bežného pracovného dňa. Geologická stavba Oludeniz a jeho okolia zároveň tvorí aj ideálne miesto na paragliding.

 

Zdroj/autor: tripadvisor.com, wikipedia, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa