Akropola - veľkolepá pýcha bohyne Atény

2012-04-13 12:30:00 |   |    | 

GRÉCKO- Akropola ako pozostatok dávnych čias v moderne pulzujúcej gréckej metropole je dominantou mesta, ktorá vládne centru Atén zo skalnatého návršia.



Pôvodný význam slova "akropola" (ako horné mesto) sa spájal s opevnenými pahorkami, kde sa sústreďovali grécki vladári a náboženské budovy, a nachádzali sa v každom väčšom gréckom meste. Najznámejšia zo všetkých akropol je práve tá v Aténach.

Spájala sa s bohyňou Aténou, patrónkou mesta, a komplex budov plnil nielen náboženskú, ale aj politickú a kultúrnu funkciu. Bol miestom, kde sa odohrávali najznámejšie grécke mýty, veľkolepé oslavy i významné udalosti histórie mesta.

Dnes môžete obdivovať štyri najzachovalejšie komplexy budov - vstupnú bránu Propyleje, chrám Atény Niké, monumentálny ústredný chrám Partenón a najposvätnejší chrám z celej Akropoly Erechteion.

Boli postavené v druhej polovici 5. storočia pred Kristom za vlády Periklea, ktorý začal s obnovou pôvodných budov a sústredil okolo seba najlepších gréckych architektov a umelcov. Okrem spomínaných najviditeľnejších pamiatok tvorí návršie niekoľko menších stavieb a chrámov. Nanešťastie, pôvodná podoba a veľkoleposť tohto miesta závisí už len od fantázie jej návštevníkov.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Daniela Belicová, drom

Foto: sxc.hu, babykrul, krzysiuc, wikipedia, Madden, LevineDS, Itsmine, Dimboukas, Ricardo André Frantz

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa