Buckinghamský palác: sídlo kráľovskej rodiny je obľúbenou atrakciou Londýna

2012-11-04 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Sídlo kráľovskej rodiny je obľúbenou atrakciou Londýna, ktorá láka nielen prekrásnymi priestormi, ale aj tradičnou výmenou stráží. Uniformovaná stráž sa strieda každý deň o jedenástej a je sprevádzaná pochodovou kapelou a množstvom návštevníkov.



Buckinghamský palác, nachádzajúci sa v Londýne, je asi jedno z najznámejších sídiel britskej kráľovskej rodiny. Hoci sa už dnes používa len na pracovné a oficiálne stretnutia kráľovskej rodiny, v povedomí ľudí zostáva miestom, ktoré reprezentuje všetko, čo je spojené s panovníčkou a jej rodinou.

História tohto miesta sa začala v roku 1761, keď ho pre svoju manželku kúpil kráľ Juraj III. V roku 1826 sa jeho syn, kráľ Juraj IV., rozhodol prestavať pôvodný dom na palác. Za hlavného architekta si vybral Johna Nasha, ktorý začal palác značne rozširovať a meniť vzhľad v štýle francúzskeho neoklasicizmu. Prekročil však rozpočet a stavba sa zastavila. Rekonštrukciu dokončil až Edward Blore na pokyn kráľa Williama IV.

Prvou skutočnou obyvateľkou paláca bola až kráľovná Viktória. Presťahovala sa sem v roku 1837 a jednou z prvých oficiálnych udalostí, ktoré sa v Buckinghamskom paláci odohrali, bola práve jej korunovácia v roku 1838. Pre nedostatok miesta dala palác opäť rozšíriť. Posledné významné práce sa na paláci uskutočnili v roku 1911,keď sa prerábalo nádvorie s pamätníkom kráľovnej Viktórie a v roku 1913, keď sa opravovala predná fasáda.

Dnes je palác administratívnym centrom kráľovskej rodiny. Pracovne tu majú všetci, čo sa starajú o oficiálne, ale aj každodenné záležitosti panovníčky. Palác má 775 izieb, z toho 19 štátnych miestností, 52 kráľovských a hosťovských izieb, 188 izieb pre personál, 92 pracovní a 78 kúpeľní.

Palác je každoročne otvorený pre verejnosť, no najviac hostí prijme počas kráľovských recepcií a banketov, viac ako 50 tisíc. Prvou miestnosťou v paláci je „Grand Hall“- Veľká sála, v ktorej sa nachádza známe oblúkové schodisko „Grand Staircase“ a obrazy sú rozmiestnené tak, ako ich dala povesiť ešte kráľovná Viktória.

Medzi ďalšie známe miestnosti patria „Throne Room“- trónna miestnosť (miesto svadobných fotografií) a „Ballroom“- miestnosť, kde sa konali bály, dnes slúži na recepcie a štátne bankety. V Ballroom sa uskutočňujú aj investitúry - odovzdávanie rádov. Známa je aj záhrada, kde sa uskutočňujú kráľovské záhradné večierky.

Pre turistov je vstup do paláca spoplatnený sumou £18 (pre seniorov a juniorov platia zľavy). Otváracie hodiny sú od 9:45 do 18:30 (s posledným vstupom o 15:45). Dni, keď je palác otvorený, je nutné si overiť pred návštevou.

 

Zdroj/autor: royal.gov.uk, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa