Brixen - perla talianskych Álp

2012-05-19 10:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Toto historické mestečko leží na severe Talianska, v regióne Južné Tirolsko. V našich končinách je známe hlavne preto, že tu v rokoch 1851 - 1855 žil zakladateľ českej žurnalistiky, literárnej kritiky a satiry Karel Havlíček Borovský. Mesto je známym turistickým centrom, nachádza sa v južnej časti talianskych Álp.



V tejto časti Talianska sa rozprestiera najrozsiahlejšia oblasť dolomitov v Európe. Lyžiarom je mesto známe skôr pod názvom Bresannone, medzi najznámejšie zimné strediská patria Dolomiti Superski a Skirama Dolomiti. Centrom vzdelanosti v Brixene je odlúčené sídlo Slobodnej univerzity Bolzano - Libera Università di Bolzano (LUB) s Fakultou náuk výtvarných umení.

Hoci je Brixen talianske mesto, ihneď po príchode pochopíte, že ste v Tirolsku. Všade navôkol nepočujete len taliančinu, ale aj nemčinu. Vďaka tomu sa tu veľmi ľahko dohovoríte a možno nadviažete komunikáciu s miestnymi obyvateľmi, ktorí sú veľmi prívetiví a zdvorilí.

Na prvý dojem pôsobí mesto príliš uponáhľane. Keď sa však dostanete do centra, mestečko  prekvapí svojou pokojnou atmosférou, najlepšie si ju vychutnáte pri šálke dobrej talianskej kávy. Možno tu stretnete aj krajana, ktorý pracuje v gastronómii a príjemne vás prekvapí.

Prekvapením sú aj ceny, ktoré nájdete v reštauračných zariadeniach, sú totiž vo veľmi priaznivej výške. Na jedálnom lístku sa nachádzajú pravé talianske jedlá ako originálna pizza, lasagne alebo cestoviny a omáčky rôzneho druhu.

Historické centrum má nádhernú architektúru, jeho dominantou je Brixenský dóm, ktorý plní úlohu diecézneho chrámu, mesto je totiž sídlom cirkevnej diecézy oblasti Bolzano-Brixen. V jeho blízkosti sa nachádza dvorný hrad, kňazský seminár a kláštor Klarisiek.

Smerom von z historického centra budete prechádzať uličkami plnými malých obchodíkov špecializovaných na určitý sortiment. Nájdete tu samostatné obchodíky s mliečnymi výrobkami, s mäsom, kde si pokojne vyžiadajte ochutnávku výrobku, na ktorý ste práve „dostali chuť.“

Dámy a znalcov módy určite potešia obchody pravých talianskych značiek. Po nákupoch sa vyberte na krátku prechádzku okolo rieky Rienza, okolo vás budú prechádzať na bicykloch miestni obyvatelia, ktorí tento dopravný prostriedok využívajú na prepravu po celom meste.

 

Zdroj/autor: Mária Janková, drom

Foto: autor, wikipedia, Franz Ley

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa