Provensálske Aix en Provence - mesto fontán a umenia

2012-10-22 12:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Ku francúzskemu mestu v oblasti Provensálska, Aix en Provence, sa viažu najmä dva pojmy - fontány a umenie. Moderný svet i zachovalé historické a kultúrne dedičstvo vytvárajú dokonalú harmóniu s pestrofarebným šťavnatým ovocím na mestských trhoch, chutnými mandľovými sušienkami, levanduľou a vôňou provensálskeho korenia.



Mierne podnebie so slnečnými zimami a horúce letá jemne ovplyvnené povestným Mistrálom, dotvárajú jedinečnú atmosféru francúzskeho mesta. Nesmieme zabudnúť na Cézanna, ktorého duch v Aix neustále žije.

 

História mesta je odnepamäti spojená s vodou

Voda je zdrojom života, preto sa v minulosti v oblasti Aix budoval systém fontán, ktorý región dokonale zásobil vodou. V období 17. storočia sa fontány stali ozdobou univerzitného mesta. Aktuálne sú plne integrované do pôsobivej architektúry a domáci obyvatelia sú na fontány patrične hrdí. Najstaršou je Espéluque, najväčšou La Rotonde, v centre štvrte Mazarin sa nachádza Fontána štyroch delfínov a pri túlaní sa mestom nevynechajte ani fontány na Cours Mirabeau.   

 

Aix en Provence ako kúpeľné a univerzitné mesto

Centrum Provensálska je známym univerzitným mestom, ktoré sa počas školského roka hmýri študentmi právnických, ekonomických a humanitných vied. Študenti si plnými dúškami užívajú univerzitný život, navštevujú početné kultúrne a spoločenské udalosti. Vychutnávajú si neodolateľné čaro mesta, ktoré podčiarkujú úzke uličky s malými kaviarničkami, obchodíkmi a fantastickou zmrzlinou.

V meste „tisícich fontán“ nesmú chýbať kúpele. Kúpele Sextius boli založené Rimanmi a počas dlhoročnej existencie ich navštívilo množstvo známych osobností, napríklad Picasso či Churchill. Dnes tvoria súčasť kúpeľov staré budovy, ku ktorým sú s citom a vkusom pričlenené moderne vybavené stavby.

Milovníci umenia by nemali vynechať múzeum, ktoré nesie meno známeho maliara A. F. M. Graneta. Nájdete tu množstvo prác francúzskych maliarov, dokonca múzeum vystavuje osem jedinečných maliarskych diel slávneho Cézanna, ktorý sa v Aix narodil v roku 1839.

Život maliara Paula Cézanna sa odohrával medzi Parížom a Aix, kde strávil aj posledné roky života. V ateliéri, ktorý je dnes navštevovaným múzeom, žil spolu so slúžkou. Dobrovoľne sa izoloval od okolia a oddal sa tomu, čo miloval najviac - maľovaniu. Jeho život a tvorbu dokonale zachytáva múzeum, ktoré potvrdzuje výnimočnosť známeho francúzskeho postimpresionistu, vynikajúceho v kresbe a maľbe zátiší, portrétov a krajiniek.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa