Gaudího duch žije v Barcelone

2013-02-28 11:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Hlavné mesto Katalánska ponúka množstvo lákadiel. Jednému z nich sa pri návšteve Barcelony vyhnúť nemôžete. Prenasleduje vás totiž na každom kroku. Čo to je? No predsa nesmrteľný duch Antonia Gaudího.



Barcelona je považovaná za jedno z najštýlovejších miest sveta. História originálne kontrastuje so súčastnosťou a architektúra géniov minulosti dôstojne pohŕda tisíckami turistov. Návštevníkov láka blízkosť k francúzskym hraniciam či spojenie netradičnej kultúry a krásnej pláže na jednom mieste. Gaudího svetoznáme diela sú však výnimočné - očaria vás bez ohľadu na to, či ste milovníkom umenia alebo vás do Barcelony prilákala vidina úžasnej párty. 

 

Sagrada Familia - symbol Barcelony

Sagrada Familia alebo Chrám svätej rodiny - to je najväčšie a najznámejšie dielo Antonia Gaudího. Pripomína magické miesto, vzdušný zámok aj rozprávkový palác. Väčšina z tých, ktorí stoja pred jeho bránami, cítia sa aspoň na chvíľu len malým, slabým človekom, ohromení talentom génia, ktorý stavbu navrhol.

Gaudí prevzal v roku 1883 úlohu postaviť chrám na mieste predchádzajúceho neogotického projektu a jeho hlavnou myšlienkou bolo vybudovať „katedrálu 20. storočia”. Ťažko povedať, či vtedy aspoň tušil, že dielo, ktorému zasvätil toľko energie, sa stane nesmrteľným symbolom mesta.

Dominantným prvkom stavby sú zaostrené veže. Z celkového počtu osemnásť, dvanásť reprezentuje apoštolov, štyri evanjelistov, jedna Pannu Máriu. Prostredná veža, ktorá je najvyššia, symbolizuje Ježiša Krista a meria 170 metrov. Zo štyroch hlavných veží videl Gaudí za svojho života hotovú iba vežu sv. Barnabáša. Práce na chráme pokračovali, kým nevypukla v roku 1936 španielska občianska vojna, ktorej padol za obeť Gaudího vlastnoručne vytvorený oltár a plány.

Medzičasom bol chrám rekonštruovaný a jeho dokončenie sa plánuje na rok 2026, keď sa bude pri príležitosti osláv 100. výročia smrti vzdávať hold majstrovskému architektovi. Dnes je verejnosti sprístupnená dokončená časť spolu s malým múzeom, kde sú uložené makety a kresby zobrazujúce históriu a stavbu tohto monumentálneho chrámu. Návštevníci, ktorí zatúžia po vtáčej perspektíve, si ju môžu vychutnať pri pohľade z veží.

 

La Perdera a rozprávkový park

Casa Milá, známejšia ako La Perdera, vznikla na základe požiadavky barcelonského podnikateľa. Potom, ako ho nadchli iné Gaudího diela, požiadal majstra, aby mu postavil obytnú budovu s prenajímateľnými bytmi. Gaudí navrhol úžasnú stavbu so zvlneným priečelím a náročnou výzdobou z kovaného železa. Avšak najneobyčajnejšou časťou budovy je strecha. Nachádza sa na nej veľa farebných komínov a ventilátorov. Viaceré z nich pripomínajú hrdinov ako vystrihnutých zo science fiction.

Tisíce farieb a množstvo nezvyčajných tvarov, dokonalá zeleň a jedinečná architektúra - toto všetko robí z parku Guell miesto, ktoré vás prenesie do rozprávkovej krajiny. Park bol pôvodne navrhnutý ako rezidencia pre šesť zámožných rodín, no projekt bol neúspešný a stal sa mestským majetkom. Ide o Gaudího najfarebnejšie a najhravejšie dielo, nikdy však nebolo dokončené. Pri vchode vítajú dva pavilóny navrhnuté ako strážnikov dom a administratívna budova. Sú postavené z kameňa a rovnako ako celému parku dominuje im „trencadís“.

Ide o druh mozaiky vyrobený z kúskov keramických črepín, ktoré vtisli celému Guellu unikátnu krásu. Každá strecha je korunovaná malým dómom a nad všetkými stojí vysoká špirálovo točená veža, ukončená Gaudího charakteristickým štvorramenným krížom.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa