Granada, andalúzska krásavica

2012-12-27 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Dlho bola Granada ako bašta Arabov, miestom náboženskej tolerancie na území Pyrenejského polostrova. No prišiel rok 1492 a s ním víťazstvo katolíckych kráľov, Izabely a Ferdinanda nad Arabmi, a atmosféra v Granade sa v 16. storočí začala meniť. Arabskí obyvatelia boli nútení opustiť územie mesta alebo prejsť na kresťanskú vieru. Množstvo ich tak vykonalo a vďaka faktu, že naoko praktizovali kresťanstvo, mohli zostať v meste a ono tak nestratilo skoro nič zo svojho nádychu exotiky.



La Alhambra bez konkurencie

Prítomnosť arabskej kultúry počas dlhých storočí je v Granade cítiť dodnes. Stačí sa pozrieť nad mesto a nikto neprehliadne najkrajšie sídlo arabských vládcov na španielskom území, palác a pevnosť zároveň, La Alhambra. Prehliadka tohto miesta, zahrnutého na Zozname svetového dedičstva Unesco, je povinná. Treba však mať trpezlivosť pri kúpe lístkov alebo si ich zabezpečiť v dostatočnom predstihu, pretože La Alhambra je bezkonkurenčne najnavštevovanejšou pamiatkou krajiny. Nádherná orientálna výzdoba palácov, prekrásne svieže farebné záhrady, neopakovateľný výhľad na mesto a impozantné pohorie Sierra Nevada robí z  „Červenej pevnosti“ jedno z tých miest, na návštevu ktorých sa nezabúda.

 

Trochu romantiky

Od roku 1984 je na Zozname svetového dedičstva UNESCO okrem areálu La Alhambra a Generalife aj najstaršia časť mesta, bývalá arabská štvrť, Albaycín. Tvoria ju biele, hoci niekedy zanedbané domy, ozdobené kachličkami a pestrofarebnými kvetináčmi a úzke uličky, ktoré sú občas cítiť splaškami, ale častejšie vonnými tyčinkami.

Stratiť sa v takomto exotickom labyrinte nie je žiadne umenie, navyše, je to najlepší spôsob, ako sa dostať tam, kam bežný turista nie vždy trafí. Albaycín má však dve miesta, ktoré by nemal obísť nikto. Prvým je vyhliadka Mirador de San Nicolas a hádam najkrajší pohľad v meste na La Alhambru a vrcholky Sierra Nevady.

Druhé miesto je ulica Paseo de los tristes, Ulica smútku. Za svoj melancholický názov vďačí faktu, že ňou prechádzali pohrebné procesie smerom k cintorínu pod La Alhambrou. Dnes ulica dýcha romantikou, vedie povedľa koryta rieky Darro, z jednej strany sa nad ňou týči arabská pýcha mesta a z druhej lákavé reštaurácie či obchody so suvenírmi. Prechádzka je najkrajšia navečer, keď sa tmou zahalené mesto nádherne rozžiari.

 

Bez gitanos nie je Granada

Ďalšou kultúrou, ktorá poznačila dnešnú atmosféru mesta, sú gitanos. Im Granada vďačí za vášnivé flamenco a aj za zaujímavú štvrť mesta Sacromonte. Nie sú v nej domy, ale jaskynky, vytvorené priamo v kopci. Niektoré sú premenené na múzeá, iné na flamenco reštaurácie, väčšina je obývaná a niektoré sú zanedbané a opustené. Všetky však majú niekoľko spoločných vlastností: v lete je v nich príjemne sviežo a cez zimu útulne hrejivo. Kto sa do Sacromonte vyberie, nech je na pozore, gitanos sú občas huncúti.

 

Miesto, kde spia králi          

Práve z dôvodu, že Granada bola posledným miestom, ktoré španielski kresťanskí králi dobyli a mohli tak konečne zjednotiť krajinu pod svojou nadvládou, si ju vybrali za miesto svojho posledného odpočinku. Kráľovská kaplnka zo 16. storočia skrýva pod svojou strechou sarkofágy s telesnými ostatkami Izabely Kastílskej a Ferdinanda Aragónskeho. Stojí hneď vedľa hlavného kresťanského chrámu mesta a to, že je človek blízko, si uvedomí vďaka neodbytným vešticiam, ktoré mu budú núkať vetvičku rozmarínu a zaručene želať dlhý život až do smrti.

Granada je skrátka presne ako ovocie, ktoré jej dalo meno. Granátové jablko. Šťavnatá, exotická a pod šupkou skrýva veľa rôznorodých kultúr a tradícií.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa