Španielska Tarragona, mesto opradené legendami

2012-09-27 10:30:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Opradená legendami o svojom vzniku leží mesto s rovnomenným názvom katalánskej provincie Tarragona ako malý prístav v južnej časti tejto Španielskej autonómnej oblasti. Jedna legenda vraví, že bola založená Feničanmi ako prístav Tarqon, podľa ďalšej zasa, že je nazývaná ako najstarší syn Tubala (2407 p. n. l.), Tarraho. V rímskych časoch sa pýšila Tarragona menom Tarraco.



Staroveké pamiatky

Tarragona nesie od svojho počiatku so sebou mnoho historických a kultúrnych pamiatok.  Všetky významné z nich sú zapísané v dedičstve UNESCO. V 2. storočí vybudovaný amfiteáter, plniaci funkciu kolosea v blízkosti Stredozemného mora, bol neskôr prerobený na kostol. Stále v jeho ruinách vidno oblúk aj kríž upínajúci svoj vrchol k východu.

Ponte de Diablo je veľký akvadukt nachádzajúci sa neďaleko od mesta. Pôvodne bol dlhý 258 metrov, ale zachovalo sa len 217 metrov. Na námestí Placa de la Seu nájdeme zasa katedrálu z 12. storočia, ktorá je najnavštevovanejšia zo všetkých pamiatok v okolí. Bola postavená na starovekom rímskom chráme, pred chrámom stála moslimská mešita a na rovnakom mieste stála aj kresťanská bazilika.

Je postavená v románskom slohu, ktorý prechádza do gotiky. Patrónkou Tarragony je Sv. Tekla, ktorej je zasvätený aj oltár v katedrále. Z iných pozoruhodných pamiatok sa dá spomenúť rímska kolonáda, staré rímske fórum s mestskými hradbami Placa del Forum, Torre dels Escipions - monument venovaný dvom slávnym rímskym generálom, nachádzajúci sa na Via Imperi Romá či Augustov Palác, zvaný tiež ako Pilátov Dom.

 

Rímska atmosféra dýcha z každej uličky

Tarragona je obopätá dvomi mestskými hradbami, do nich vedú dve brány Portal del Roser a Portal de Sant Antoni. Vstupom do hlavnej časti mesta sa ocitáte v historickom jadre. Na každom kroku na vás čakajú rímskym nádychom ladené domy. Typické stromoradia pozdĺž ciest, námestíčka a úzke uličky.

Miestne hostely sú cenovo dostupné, no v hlučných nočných uličkách a na námestiach sa teda nevyspíte. Nočný život a posedenie v reštaurácii okolo štvrtej hodiny ráno je bežné. Druhá, moderná Tarragona je zasa významným prístavom a turistickým centrom.

Športom, ktorý tu vznikol a teší sa veľkej popularite miestnych, je stavanie ľudských veží.  Tie sa predvádzajú hlavne na festivale Svätej Tekly (medzi 15. a 24. septembrom). Festival má tradíciu od roku 1321 a ročne priláka množstvo turistov z celého sveta. V súčasnej dobe je stavanie ľudských veží populárne po celom Katalánsku. Centrum tohto športu je v dome Casa de la Festa, kde sa schádzajú všetci priaznivci.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa