Rím: Ešte „večnejší“, ako sme si mysleli

2015-10-15 08:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Talianska, centrum dávnej histórie a súčasnej krásy, genius loci vás objíma na každom kroku, metropola, ktorá bola inšpiráciou pre desiatky spevákov, maliarov či spisovateľov. Rím je atmosférou nasiaknutý viac ako morská špongia. Objavte aj vy rímske kúsky, z ktorých si vyskladáte mozaiku jedného z najkrajších miest v Európe.



 

Architektúra vás chytí za srdce a už nepustí

 

Skvelú dovolenku v Taliansku si môžete užiť na všetky spôsoby – more, pláže, kluby, reštaurácie, kaviarne a majestátna história. V Ríme nájdete úplne všetko. Srdcom talianskej metropoly je Koloseum. Miesto, kde burácali diváci, rinčali meče a bol cítiť pach krvi a strachu gladiátorov. Dnes tu zacítite „iba“ kus histórie, ktorá už krvou nepáchne. Súčasťou prehliadky Kolosea je aj Rímske Forum a kopec Palatino. Rímske Forum vás prekvapí svojou veľkosťou a poteší zachovanými zrúcaninami. A čím je výnimočný kopec Palatino? Práve tu sa začal Rím stavať, možno ho označil za akúsi rímsku kolísku.

 

 

Vatikán poteší aj neveriacich

 

Veľkej parády sa dočkáte vo Vatikáne. A vôbec nemusíte byť veriaci, aby ste si to užili. Námestie svätého Petra je jedno z najpodmanivejších miest v Ríme. Aj vďaka Bazilike koho iného ako svätého Petra. Vyšliapte na strechu baziliky a vychutnajte si nezabudnuteľný výhľad na celý Rím. Pochopíte, čo znamená výraz „mať mesto ako na dlani.“ Vynechať nemôžete ani návštevu Sixtínskej kaplnky, ktorú zdobia skvostné obrazy, maľby a fresky najznámejších umelcov – Botticelli, Roselli či Michelangelo Buonarroti a jeho Posledný súd a Stvorenie Adama.

 

 

Kameň, kameň a zase kameň. Ale krásny!

 

Na krásny prírodný kameň narazíte na každom kroku, no nebude vás nudiť ani po troch dňoch. Krásne kamenné Španielske schody pri Piazza di Spagna demonštrujú magickosť a silu Ríma. Obrovský Panteón je tiež celý z kameňa. Mix románskej a antickej architektúry je lepšie navštíviť ráno. Nielenže si užijete atmosféru, ale nestretnete tam tisícky mravcov. Pardon, turistov. Očaril vás Rím? Choďte hodiť mincu do fontány di Trevi a želajte si skorý návrat.

 

 

Menej turistov a viac atmosféry

 

Videli ste film Gladiátor? A chcete vedieť, kde naozaj žil zlý Commodus? Navštívte Villa dei Quintili, jedno zo zabudnutých miest, kde veľa turistov nenájdete. Síce sú to ruiny, no aj po storočiach pôsobia dominantne. Chcete vidieť cestu, ktorá funguje ako lievik všetkých ciest smerujúcich do Ríma? Navštívte Via Appia. Ale pozor, hlavne nežné pohlavie, obujte si veľmi pohodlné dámske topánky, pretože prechádzka po kamennej ceste dá zabrať.

 

Tak ako všetky krásy Ríma sa nedajú objaviť za jeden víkend, tak sa ani všetky nezmestia do jedného článku. Aj preto si kúpte letenky do Ríma a zažite atmosféru, ktorá sa do slov nezmestí. Ciao v Ríme!

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa