Leeds Bradford

2016-07-25 12:00:00 |   |    | 

Slovenskí cestovatelia si môžu na jeseň opäť obuť túlavé topánky. Z Bratislavy sa otvára nová letecká linka, ktorá nás tentoraz spojí so severnejšou časťou Anglicka. I keď sa doposiaľ lietalo do blízkeho Manchestru, z medzinárodného letiska Leeds Bradford to máte bližšie do troch národných parkov a môžete sa tešiť aj na prehliadku nových, historicky bohatých miest.



 

Od 4. novembra

„Ryanair s potešením oznamuje zavedenie novej leteckej linky počas zimného letového poriadku z Letiska Bratislava do Leeds Bradford. Linka bude v prevádzke od 4. novembra. Letenky si možno už teraz rezervovať na webovej stránke Ryanair.com,“ prezradila Olga Pawlonka z Ryanairu. Do novej destinácie sa bude lietať dvakrát týždenne, v pondelok a v piatok. Výhodou tohto letiska je, že sa nachádza medzi dvoma mestami. Automaticky tak získavate dobré spojenie hneď do dvoch nových lokalít. V oboch prípadoch máte k dispozícii miestnu dopravu, ktorá vás zavezie priamo do ich centier.

 

Čo navštíviť v Bradforde?

Prvou zastávkou v západnom Yorkshire je Bradford. Jeho dejiny siahajú do 11. storočia. V tom čase tam sídlil menší hrad a pár domčekov poddaných. Neskôr vyrástli v okolí tri menšie osady, ktoré sa postupne pretransformovali do súčasného Bradfordu. K najzaujímavejším turistickým atrakciám patrí:

Little Germany – historická časť mesta patrila v minulosti najmä obchodníkom, ktorí tam mali denne rozložené svoje stánky na malých tržniciach. Taktiež sa tam nachádzali dielne na spracovanie bavlny, keďže v minulosti bol Bradford domovom bavlnárstva a najväčším distribútorom v krajine. Kvôli tomu prichádzali do mesta i zahraniční obchodníci. V časti „malé Nemecko“ bol druhý domov práve nemeckých trhovníkov a tento názov si historické centrum uchovalo až dodnes.

Radnica - Bradford City Hall z 19. storočia je ozdobou hlavného námestia Centanery Square a jeho zvonica patrí k dominantám mesta.

Mesto filmárov – kvôli jedinečnej atmosfére bol Bradford vyhlásený za mesto filmov a filmárov. Navštíviť tam môžete aj najväčšie mediálne múzeum v krajine, ktoré sa venuje vývoju filmu a fotografie. Môžete sa tešiť na niekoľko interaktívnych atrakcií. Vstup do múzea je bezplatný.

Cartwright Hall – v minulosti to bolo jedno zo sídel šľachty a teraz sa v tejto nádhernej budove nachádza múzeum moderného a klasického umenia. Podstatne zaujímavejší je priľahlý veľký park. Okrem vychádzkových trás zažijete romantiku pri člnkovaní na jazere a jedna z častí je venovaná deťom a veľkému ihrisku pre nich.

 

Čo navštíviť v Leeds?

Dejiny Leedsu sa začali odvíjať v stredoveku. Vtedy tam vzniklo významné obchodné miesto, ktoré sídlilo priamo na trase obchodnej cesty. Často sa tam organizovali veľké trhy, na ktoré chodili ľudia z okolitých osád. Trhovníci si začali budovať svoje prvé domčeky, a tak založili prvé základy mesta. V Leeds by ste mali vidieť:

Headrow a Briggate – i keď nepatríte medzi nákupných maniakov, nemali by ste vynechať návštevu týchto dvoch častí. Nachádzajú sa tam nielen najznámejšie butiky, ale zároveň sídlia v nádherných historických budovách. Veľká časť obchodných centier bola postavená vo viktoriánskom období a dodáva mestu osobitý starobylý ráz.

TIP: Vybavte si ubytovanie v Leeds online, kúpte letenky a urobte si krásny výlet.

Radnica – milovníci historickej architektúry by určite nemali obísť ani radnicu, ktorú postavili v polovici 19. storočia. Patrí k najväčším radniciam v Anglicku a dnes slúži aj na konanie koncertov.

Evanjelický kostol svätého Jána – kostol zo 17. storočia patrí medzi skvosty anglickej renesančnej architektúry. Po vstupe uvidíte pred sebou zaujímavé delenie do dvoch veľkých lodí. Tie predeľuje stredná otvorená stena s oblúkovým riešením. V interiéri dominuje použitie dreva a precízna práca rezbárov.

Univerzita - Leeds sa môže pochváliť aj jednou z najprestížnejších univerzít Veľkej Británie. Časť sídli aj v historických budovách, ktoré vybudovali koncom 19. storočia vo viktoriánskom štýle.

Temple Newsam House – 15 minút od centra mesta sa nachádza bývalé šľachtické sídlo, ktoré je premenené na múzeum dejín Yorkshiru a historického bývania. V jeho miestnostiach sa nachádza príjemná reštaurácia s kaviarňou a na veľa atrakcií sa môžete tešiť v rozsiahlom parku. Najobľúbenejšou časťou je najmä malá farma so živými zvieratami a záhrady upravené v anglickom štýle.

Kirkstall Abbey – k najvzácnejším pamiatkam v Leeds patria ruiny cisterciánskeho kláštora v Kirkstalle, severozápadne od centra mesta. Kláštor založili okolo roku 1152 a v 16. storočí ho za vlády Henricha VIII. rozpustili. Jeho pozostatky môžete obdivovať vo verejnom parku na severnom brehu rieky Aire.

 

Tipy a triky:

Doprava: Do Leeds-Bradfordu sa bude lietať dvakrát týždenne a vy si môžete vybrať podľa času letov, ktoré vám budú viac vyhovovať. V pondelok sú k dispozícii neskoršie termíny, keď sa bude z Bratislavy odlietavať o 18:20 a z Leeds Bradfordu o 14:30. V piatok sú to skoršie termíny, keď zo Slovenska odletíte o 9:55 a z Anglicka sa odlietava v skorých ranných hodinách o šiestej. Dĺžka letu bude približne dve a pol hodiny.

Ceny: Spustenie novej linky bolo spojené s akciou 19.99 eur za jednu cestu. Tak ako v prípade iných destinácií, tieto nižšie ceny sa držia dlhšie obdobie. Odporúčame vám sledovať najmä skoré ranné lety, ktoré sa obvykle pohybujú na nižších hodnotách.

Doprava do centra: V oboch prípadoch sa dostanete do centier priamou autobusovou linkou. Do Bradfordu trvá cesta 38 minút a chodia tam autobusové linky 747 alebo 737. Do Leeds trvá cesta 31 minút a dostanete sa tam linkou 757.

Presun medzi mestami: Počas výletu sa môžete presunúť aj medzi týmito dvoma mestami. Najjednoduchšie to máte vlakom, keď cesta trvá len 20 minút. Jedna cesta stojí 3,80 libry.

Ubytovanie: Ubytovanie v Anglicku stojí viac, ako sme zvyknutí. Jedna noc v hoteli vás vyjde na 40 a viac libier. Všetko záleží od kvality a doplnkových služieb. Trošku lacnejšie sú hostely, no upozorňujeme na horšiu hygienu, na ktorú sa tu často turisti sťažujú. Odporúčame zvoliť strednú cestu v B&B, kde sa dostanete do lepšieho kontaktu s domácimi. Ubytovanie v Leeds vám odporúčame zabezpečiť v predstihu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa