Historický Cambridge: Nádherné mesto študentov

2017-10-05 12:00:00 |   |    | 

Oxford alebo Cambridge? Medzi týmito dvoma anglickými univerzitami vládne odveká rivalita. Každá z nich súperí o pozíciu tej najlepšej a jedna pred druhou sa chvália slávnymi žiakmi alebo významnými úspechmi, ktoré dosiahli. Zároveň ich to motivuje byť stále lepšími, vďaka čomu robia fantastickú reklamu pre anglické školstvo. Táto súťaživosť sa akoby preniesla i na obe historické mestá, ktoré taktiež bojujú o priazeň návštevníkov a pretekajú sa v tom, ktoré z nich im ukáže krajšie zákutia a vzácnejšie zaujímavosti.



 

Hodinu od Londýna

Najľahšie sa zo Slovenska do Cambridgu dostanete priamym leteckým spojením do Londýna. Odtiaľ máte denne niekoľko autobusových spojov, ktoré vás za menej ako hodinu privezú priamo do srdca univerzitného života. Môžete si teda vybrať medzi dovolenkou v Cambridgi a jeho okolí alebo sa usadíte v Londýne a do tohto krásneho mesta prídete iba na jednodňový výlet. Pri dobrej akcii zaplatíte za spiatočný lístok len päť libier, takže takáto kombinácia by vám ani nezaťažila rozpočet. V tomto prípade využite aj blízkosť Oxfordu, kam sa z Londýna dostanete taktiež za menej ako hodinu. Sami budete môcť porovnať, ktoré z historických univerzitných miest na vás urobilo lepší dojem.

 

Od obrannej pevnosti k mestu intelektuálov

Okolie mesta Cambridge patrí medzi najstaršie osídlené oblasti v Británii. Podľa odhadov tam bývali prví obyvatelia už pred 3500 rokmi. Isté obdobie tam žili Vikingovia a okolo 11. storočia predstavovalo mesto významnú obrannú pevnosť. Potom však prišiel začiatok 13. storočia a s ním i útek niekoľkých intelektuálov z parížskej univerzity. Tí hľadali nové miesto, kde by mohli založiť vlastnú inštitúciu vzdelávania. Okolie Cambridgu ich uchvátilo natoľko, že tam postavili prvé budovy, ktoré odštartovali históriu jednej z najlepších svetových univerzít. V súčasnosti má už 31 fakúlt a hrdí sa mnohými akademickými úspechmi.

 

Najstaršia budova v meste

Kostol svätého Beneta nebudí na prvý pohľad veľkú pozornosť. Ide o nenápadnú budovu s jednoduchým interiérom i exteriérom. Najzaujímavejšou časťou je farebná vitráž v mieste, kde sa nachádza veža. To najpodstatnejšie sa však skrýva za vekom tejto stavby. Kostol postavili približne v polovici 11. storočia a je teda najstaršou stále zachovanou budovou v Cambridge. Pamätá si i prvé začiatky budovania univerzity a niekoľko rokov bol hlavnou školskou kaplnkou.

 

Kráľovská kaplnka a fakulta

Časť univerzitných priestorov je voľne prístupná i pre verejnosť. Môžete si pozrieť viaceré vzácne budovy, ktoré v minulosti poskytli priestor na kvalitné vzdelanie viacerým anglickým velikánom. Vďaka tomu môžete navštíviť rozsiahlu botanickú záhradu Queen`s college so slávnym dreveným matematickým mostom, ktorého zábradlie je vytvorené pomocou mnohouholníkov, niekoľko múzeí, kde nájdete vzácne historické exponáty, ale najmä majestátnu kráľovskú kaplnku a King`s college, ktoré začali budovať počas panovania kráľa Henrich VI. Najcennejšou stavbou je práve kaplnka z polovice 15. storočia, ktorá sa môže pochváliť nádherne zdobenými oknami. Výstavba monumentálnej sakrálnej pamiatky bola dokončená až v 16. storočí, pretože kráľ Eduard IV. do nej odmietol investovať ďalšie financie a veľkolepé plány svojich predchodcov musel dokončiť až Henrich VII.

 

Plavba po rieke Cam

Mesto Cambridge dostalo svoje meno podľa rieky Cam, ktorá ním preteká. Najlepším spôsobom ako si ho prezrieť, je rezervovať si lístok na plavbu popri jeho hlavných atrakciách. Čln alebo pevnejšiu loďku si môžete objednať buď s človekom, ktorý vás prevedie po celej tejto lokalite, alebo sa po rieke budete presúvať sami. Tentoraz však nebudete potrebovať pádla, ale veľké kovové alebo drevené tyče, ktorými sa budete odrážať od dna. I preto mnohí turisti radšej využívajú služby sprievodcov, ktorí nielen riadia čln, ale zároveň vám povedia zaujímavé informácie o histórii univerzity a mesta. Mnohí tunajší študenti si privyrábajú práve sprevádzaním turistov po meste, ale aj počas týchto plavieb.

 

Kostol Holy Sepulchre

Druhou najstaršou stavbou je kostol Holy Sepulchre, ktorý domáci kvôli jeho tvaru volajú „okrúhly kostol“. Postavený bol na začiatku 12. storočia a z architektonického hľadiska patrí medzi najcennejšie budovy v meste. Do jeho priestorov dokonca pozývajú tie najvzácnejšie návštevy v Cambridge a vďaka tomu si ho už prezreli viacerí americkí prezidenti, členovia kráľovskej rodiny, ale aj Dalajláma. V súčasnosti sa už nevyužíva na bohoslužby, no nájdete tam múzeum venujúce sa histórii kresťanstva na území Anglicka a taktiež tam organizujú rôzne druhy koncertov.

 

Mesto cyklistov

Jedna z ďalších vecí, ktorá spája Oxford a Cambridge, je bicyklovanie. Cambridge má navyše skvele vybudovaný systém cyklistických chodníkov, ktoré ponúkajú fantastickú obhliadku samotného mesta, ale aj celého regiónu. Všetky priestory sú prispôsobené potrebám cyklistov a umožňujú im jednoduché uskladnenie ich dopravných prostriedkov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr / Flickr / Prisoner 5413

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa