Nimes - francúzske mestečko s duchom starého Ríma

2019-04-04 12:00:00 |   |    | 

Oblasť súčasného Nimes patrí k najstaršie osídleným vo Francúzsku. Prví obyvatelia tam žili už okolo roku 4000 pred Kristom, o mnoho storočí neskôr vystriedali týchto kočovníkov zástupcovia Rímskej ríše. Mesto získalo obrovskú popularitu a v roku 1858 pomenovali podľa neho pracovníci miestnej hvezdárne jeden z asteroidov.



 

Rímsky amfiteáter

Najstaršou zachovanou pamiatkou v Nimes je starý rímsky amfiteáter Arénes, ktorý pochádza z 1. storočia pred Kristom. Odkazuje na éru Rímskej ríše a spomedzi všetkých európskych amfiteátrov je v najlepšom stave. Vďaka tomu tam ešte aj v súčasnosti môžu organizovať koncerty a letné divadelné predstavenia. V 5. storočí ho prebudovali na veľkú pevnosť a väznicu, potom ho využívali ako ubytovanie pre rytierov. Neskôr ho museli kompletne zrekonštruovať, aby mu vrátili pôvodnú podobu. Amfiteáter je aj ústredným miestom aprílového festivalu, ktorý spomína na obdobie nadvlády Rimanov a ukazuje, ako mesto vyzeralo v tomto čase. V minulosti sa v Arénes konali býčie zápasy a festivaly týchto netradičných súbojov usporadúvajú dodnes.

 

Jardins de la Fountaine

Záhrady de la Fountaine pochádzajú z 18. storočia, ale postupne tam aj neskôr pridávali nové stavby a výzdoby. Väčšina z nich je štylizovaná do barokového štýlu. Vrcholom prehliadky je fontána, na ktorej tróni niekoľko sôch malých anjelikov. Tá sa postupne rozprestiera okolo celej nádrže a vytvára pokojnú oázu v rušnom meste. Jednotlivé časti záhrad sú terasovito postavené, na viacerých miestach môžete obdivovať krásne súsošia v kombinácii s rozkvitnutými záhonmi a jednou zo zaujímavostí je tiež chrám venovaný bohyni Diane. O jeho pôvodnom využití sa dodnes vedú polemiky, ale predpokladá sa, že sa tam mohli nachádzať dobové mestské kúpele.

 

Maison Carrée

V Nimes sa podarilo uchovať viacero pamiatok z čias Rímskej ríše, vďaka čomu sa z tohto hľadiska radí medzi najvzácnejšie mestá Európy. Domáci obyvatelia sa k nim správali s dostatočným rešpektom a navyše pravidelné renovácie ich ponechali vo výbornom stave. Jednou z týchto atrakcií je Maison Carrée, bývalý chrám, ktorý postavili v období medzi rokmi 20 a 12 pred Kristom. Neskôr táto budova slúžila ako menší kláštor a potom sa stala majetkom štátu. V súčasnosti tam sídli interaktívna výstava, na ktorej si môžete pozrieť film o histórii mesta.

 

La Tour Magne

Počas vlády cisára Augustusa bolo Nimes v jeho ríši veľmi dôležitým mestom. Preto sa ho rozhodol chrániť veľkými hradbami, ktorých súčasťou boli aj strážne veže. Z tohto ochranného systému sa už podarilo uchovať len jedinú vežu Magne, ktorá sídli na vrchu Cavalier. Aj tá musela prejsť v minulosti náročnou skúškou, keďže tunajší obyvatelia si zvláštne vyložili jedno z proroctiev od Nostradama. Podľa jeho slov sa práve na tomto mieste mal nachádzať veľmi vzácny poklad, preto veľkú časť interiéru zruinovali. V súčasnosti veža slúži ako vyhliadka na celé mesto.

 

Pont Du Gard

Ďalšou pamiatkou z čias Rímskej ríše je akvadukt Pont Du Gard, ktorý sa nachádza neďaleko centra Nimes. Vedie k nemu príjemná vychádzková trasa, ktorá vám ukáže krásnu prírodu v okolí. So svojimi 49 metrami je najvyšším zachovaným akvaduktom v Európe. Postavený bol približne v tom istom období ako Maison Carrée a až dodnes patrí k majstrovským dielam architektúry. Už v minulosti slúžil ako inšpirácia pre mnohých umelcov. Prechádza ponad rieku Gardon a patrí k najfotografovanejším miestam v krajine. Vďaka svojej výnimočnosti sa v roku 2013 dostal aj na päťeurovú bankovku.

 

Place aux Herbes

Z architektonického hľadiska je opäť jedným z najzaujímavejších miest historické centrum Nimes, ktoré má mnoho zachovaných budov aj z obdobia stredoveku. Na námestí Herbes sa nachádza kostol, pred ktorým boli kedysi rozmiestnené predajné stánky s potravinami. Ich striešky vždy pripevňovali pomocou veľkých klincov priamo do steny, na ktorej dodnes zostali malé diery. Place aux Herbes bolo aj svedkom tragických udalostí, ktoré sa tam odohrali v priebehu 16. storočia. V období vojen medzi protestantmi a katolíkmi tam kalvinisti združili viacerých katolíckych kňazov a mníchov, ktorých na mieste zavraždili. Odvtedy so sebou nesie aj smutnú atmosféru tohto masakra.

 

Carré D`Art

Mesto sa môže pochváliť niekoľkými zaujímavými múzeami. Najznámejšie z nich je Carré D`Art, sídliace v modernej budove zo skla a kovu, ktorej autorom je Norman Foster. Na výstave si môžete pozrieť prevažne diela francúzskych umelcov. Druhé múzeum sa venuje tradícii býčích zápasov a vystavené sú tam tiež zdobené obleky toreadorov. Nechýba ani archeologická výstava, ktorá sa venuje najmä obdobiu Rímskej ríše.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa