Córdoba – mesto, ktoré konkurovalo Parížu a Rímu

2019-09-01 00:00:01 |   |    | 

Córdobu založili Feničania v 2. storočí pred Kristom. Postupne si vybudovala tak silnú pozíciu, že kedysi konkurovala mestám ako Paríž alebo Rím. Prekvitala v oblasti architektúry, umenia i prosperity domácich obyvateľov. Potom sa však dostala do úzadia ostatných španielskych miest a dnes je už známa len ako perla Andalúzie, na ktorú sa popri Barcelone, Madride a Valencii trochu zabúda.



 

La Mezquita

Veľká mešita je pokladaná za najkrajšiu a najvzácnejšiu pamiatku islamskej kultúry v Európe. La Mezquita bola postavená v priebehu 8. storočia ako majstrovské dielo, ktoré vzniklo na objednávku maurského kráľa. Hlavnou časťou prehliadky je monumentálna sieň určená na modlenie. Nachádza sa v nej vyše osemsto stĺpov, ktoré urobili z mramoru a jaspisu. Tie spájajú majestátne oblúky, ktoré vytvárajú nádhernú optickú ilúziu nekonečného priestoru. Zaujímavou časťou je aj vstup do Mihrab Nuevo, ktorý má podobu koránu a bol vyrobený z jedného obrovského kusu mramoru. V 16. storočí obsadili mesto kresťania a mešitu premenili na katolícku katedrálu. Napriek tomu jej uchovali prvky islamskej architektúry.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V CÓRDOBE

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

Veža Calahorra

Známou mestskou pamiatkou je Rímsky most postavený z kameňa, na ktorom vybudovali vežu v tvare podkovy. Tá bola kedysi súčasťou vstupnej brány do Córdoby a v súčasnosti je najstarším zachovaným obranným systémom v meste. Pôvodne sa tam nachádzali tri takéto veže, dnes sa tam už podarilo uchovať len jednu z nich. V interiéri Calahorry sídli historické múzeum a z vrchných poschodí sa môžete tešiť na peknú vyhliadku so vzácnym mostom v popredí.

 

Medina Azehra

Oblasť súčasnej Córdoby bola počas 10. storočia hlavným centrom moci maurskej časti Španielska. Preto sa tam rozhodli vybudovať administratívne mesto Medina Azehra, ktoré bolo pýchou tohto kraja. Prezývali ho aj „žiarivé mesto“, pretože prezentovalo to najlepšie z islamskej architektúry. Žiaľ, v súčasnosti sa z neho podarilo uchovať iba malú časť ruín, ktorá len čiastočne prezentuje veľkoleposť Mediny Azehra. Zo zachráneného komplexu najviac vynikajú steny, na ktorých sa podarilo zachrániť ornamentálne zdobenie.

 

Alcazar

Veľké záhrady uprostred mesta sú pýchou domácej architektúry. Cez ich stred prechádza niekoľko bazénov s malými fontánami, ktoré lemujú vysoké stromy poskytujúce tieň a niekoľko záhonov s kvetmi. Kedysi sa tam nachádzal veľký hradný komplex s kúpeľmi. V súčasnosti je okolo Alcazaru pár zaujímavých historických pamiatok. Uvidíte tam napríklad Leviu vežu, ktorá je najstaršou časťou hradieb. Na maurskom nádvorí sa môžete pokochať nádhernými nástennými maľbami, vo veľkej hale vás prekvapia dômyselné mozaiky a nechýba ani prehliadka pozostatkov dobových kúpeľov. Záhrady sú otvorené celoročne a pre cestovateľov predstavujú malú oázu pokoja.

 

Callejon de las Flores

Pri predstave Andalúzie sa vám v hlave vynoria fotky vysokých bielych domov, ktoré sú husto zdobené belasými a bielymi kvetináčmi s pestrými kvetinami. Takúto perlu nájdete aj priamo v centre Córdoby. Ulička Callejon de las Flores nie je veľká, ale zato je najfotografovanejšia v meste. Nachádza sa v blízkosti mešity a z viacerých miest vám ponúka nádherný výhľad na jej vežičku. Na jej konci sa nachádza malé námestie s kamennou dlažbou, na ktorom stojí menšia fontána. I keď ste v centre veľkého mesta, budete mať pocit, že ste sa objavili niekde uprostred vidieka s jeho nezameniteľnou atmosférou.

 

Puerta del Puente

Z jednej strany Rímskeho mosta sa nachádza veža Calahorra a z tej druhej hrdo tróni brána Puerta del Puente. Tú postavili v roku 1572 ako hlavný vstup do mesta. Jedinou podmienkou objednávky bolo, že na cestujúcich chceli vytvoriť už od príchodu veľký dojem. Veža ich mala ohúriť a mala byť pýchou južného Španielska, aby tak ostatných pripravila na ďalšie krásy, ktoré ich čakajú putovaním týmto regiónom.

 

Židovská štvrť

Často počúvame a vo svete vidíme príklady toho, že spolunažívanie moslimov, židov a katolíkov nie je jednoduché a je spájané s mnohými spormi, ktoré počas dejín vyústili aj do vojenských stretov. Lenže Córdoba je dôkazom toho, že ak sa odhodí malichernosť a pretvárka, môžu aj tieto rôzne kultúry a náboženstvá žiť spolu bez väčších hádok. Popri viacerých islamských pamiatkach tam časom začali dominovať kresťanské stavby a nechýbajú ani spomienky na židovskú kultúru. Židia tam žili už od čias Rímskej ríše a vždy mali v meste významné postavenie. Bývali v štvrti blízko mešity, kde sa v súčasnosti nachádzajú obchody so šperkami a drahými kovmi. V tejto časti nájdete aj synagógu, ktorá je ovplyvnená španielskymi architektonickými prvkami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa