Liége – belgické mesto baníctva a vzácnych pamiatok

2019-12-20 12:00:00 |   |    | 

V jednej z najstaršie osídlených oblastí v Európe sa v súčasnosti rozprestiera nádherné belgické mesto Liége. Okrem iného sa k nemu viaže dlhá banícka história. Bolo to vôbec jedno z prvých miest na starom kontinente, kde sa začalo ťažiť uhlie. Táto priemyselná tradícia sa s nimi spája až do súčasnosti, keďže tam vybudovali aj jednu z najväčších železiarní v regióne.



 

Montagne de Bueren

Liége sa nachádza v kopcovitom teréne, čo v minulosti spôsobovalo pri obrane mesta veľké problémy. Vojaci sa nevedeli rýchlo presúvať od jedného konca ku druhému a kvôli tomu hľadali nejaký spôsob, ako si to uľahčiť. Najrozumnejším nápadom bolo vybudovanie niekoľkých schodísk, vďaka ktorým sa im darilo vybehnúť na kopec podstatne rýchlejšie. Najznámejšie z nich sa volá Montagne de Bueren. Tvorí ho 374 schodov, ktoré sú veľmi strmé a na ich rýchle zdolanie potrebujete dobrú kondíciu. Vojakom to veľmi neprekážalo a od roku 1881 si tento systém obrany pochvaľovali oveľa viac ako iné pomôcky z minulosti.

 

Nočná vyhliadka z citadely

Druhé takéto schodisko sa nazýva Coteaux de la Citadelle a vedie priamo k nádhernej vyhliadke na mesto. Na citadele sa často stretávajú zamilované páry, ktoré majú odtiaľ romantický pohľad na celé Liége. Vystupovanie po týchto schodoch má osobitú atmosféru najmä počas októbra, keď sa tam koná festival Nocturne des Coteaux de la Citadelle. V tom čase obložia celé schodisko desiatkami sviečok, ktoré ho krásne osvetlia a vytvoria tam priam magickú atmosféru.

 

Vlaková stanica

Medzi vzácnymi pamiatkami sa nenachádzajú len starobylé budovy. Jednu z najkrajších stavieb uvidíte hneď po príchode do Liége. Modernú vlakovú stanicu dokončili v roku 2009. Jej hlavným architektom bol Španiel Santiago Calatrava. Ten navrhol budovu najmä z ocele, aby poukázal na tvárnosť tohto materiálu. Vytvoril z neho zaujímavý zvlnený tvar, ktorý ešte lepšie vynikne v nočných hodinách. Vtedy je budova rozžiarená desiatkami svetiel, ktoré zdôrazňujú nápaditosť tejto futuristickej architektúry ovenčenej niekoľkými cenami. Súčasťou stanice je tiež malá výstava a štýlové turistické centrum, v ktorom ponúkajú cestovateľom praktické informácie o meste.

 

Kostol svätého Pavla

Prezývkou Liége by pokojne mohlo byť aj „mesto chrámov“. Nachádza sa tam niekoľko svätostánkov a najznámejším z nich je kostol svätého Pavla. Stavali ho postupne od 16. storočia. Je vyzdobený niekoľkými cennými kúskami. Medzi ne patrí veľká mramorová socha Krista a sklenené vitrážové okno, ktoré vytvoril Hans z Kolína nad Rýnom. V kostole si môžete pozrieť aj tunajšieho svätca a ochrancu mesta svätého Lamberta. Jeho socha je pokrytá zlatom a striebrom a podľa legendy je v nej ukrytá skutočná lebka najznámejšieho obyvateľa Liége. Pôvodne bola umiestnená v susednom kostole, ktorý sa taktiež volal po tomto svätcovi. No keďže ho počas bojov takmer úplne zničili, museli odtiaľ presunúť všetky vzácne exempláre vrátane tejto sochy.

 

Park Boverie

Ako sa začalo mesto rozrastať, postupne ubúdala zeleň v jeho okolí a domáci obyvatelia museli utekať na vidiek, aby si mohli oddýchnuť na dobrom vzduchu a v obklopení krásnej prírody. V roku 1874 sa preto rozhodli vytvoriť v Liége prvý verejný park, ktorý by slúžil na relax po náročnom dni. Nakoniec našli výbežok medzi dvoma riekami, kde sa nachádzal skvelý priestor v tvare písmena V. Práve tam vytvorili niekoľko záhonov, postavili chodníky a lavičky, takže sa tam postupne presúvala aj smotánka z celého mesta. Odvtedy sa park Boverie tešil veľkej obľube a na tieto účely ho využívajú až dodnes. Jeho súčasťou je tiež La Boverie, teda galéria moderného umenia. Na výstave môžete vidieť diela viacerých významných umelcov, medzi ktorými sa vynímajú Picassove a Monetove práce.

 

Biskupov palác

Pokiaľ budete mať šťastie a budete sa v meste nachádzať počas niektorých osláv, nenechajte si ujsť príležitosť navštíviť len vtedy sprístupnený bývalý Biskupský palác. Ten sa v súčasnosti využíva pri zasadaní regionálneho parlamentu a súdu. V minulosti to bol domov biskupa, ktorý mal právomoc rozhodovať aj o svetských zákonoch a bol teda zároveň oficiálnym predstaviteľom mesta. Nádherná budova je postavená v gotickom a renesančnom štýle. Pôvodnú stavbu z konca 15. storočia zničili a museli postaviť túto jej novšiu verziu. Palác je nádherný aj z exteriéru, ale vo vnútri skrýva ďalšie dve originálne miesta. V oboch prípadoch sú to záhrady s peknými arkádami. Prvá má stĺpy zdobené malými sochami a druhej dominuje fontána.

 

Čo dobrého by ste mali ochutnať v Liége?

Do Liége sa necestuje iba za kultúrou, ale aj za chutným jedlom. Tradičným pokrmom sú mäsové guľky v zajačej omáčke, ktoré sa v skutočnosti vôbec nepripravujú z králičieho mäsa. Svoje pomenovanie dostali podľa ich autorky, ktorej priezvisko znamená v domácom jazyku toto milé stvorenie. Druhou špecialitou je miestny syr, ktorý podávajú roztopený na hrianke. Ako dezert nesmú chýbať typické belgické vafle, ktoré jedna z miestnych cukrárni robí stále tradičným pôvodným spôsobom. Na zapitie si dajte likér, ktorého základ tvorí gin.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa