Taliansky Janov dýcha atmosférou riviéry: Preslávil ho rodák Kolumbus aj obrovský prístav

2021-11-22 12:00:00 |   |    | 

V minulosti viaceré prímorské mestá súťažili o titul najlepšieho prístavu. V Taliansku v priebehu 10. storočia takto súperili Janov a Pisa, až sa víťazstvo podarilo uchmatnúť prvému menovanému. Odvtedy tam kotvili všetky nákladné lode a do celého regiónu sa dostali veľké príjmy. Janov začal prekvitať, čo sa odrazilo aj na nádherných stavbách v celom meste. Tie patria medzi jeho skvosty až dodnes, preto sú obľúbenou atrakciou medzi cestovateľmi.



 

Via Garibaldi – najkrajšia ulica v Janove

Pri prechádzke Janovom budete mať pocit, že ste sa presunuli časom a nachádzate sa niekde uprostred historického Talianska. Najznámejšia je najmä ulica Via Garibaldi, ktorú titulujú ako najkrajšiu v meste. Začali ju budovať v 16. a 17. storočí, keď si tam svoje domy postavili najmä tunajšie zámožné rodiny. Vďaka tomu sa tam združilo hneď niekoľko luxusných palácov, ktoré predstavujú vrchol tunajšej architektúry. Ulicu obklopujú budovy s nádhernou fasádou, viacerými balkónmi a pestrými freskami. Každá z nich má malé nádvorie, ktoré slúžilo zároveň aj ako záhrada. Podarilo sa tam uchovať viacero palácov tunajšej šľachty. Najznámejší z nich je Doria-Tursi, ktorý vyniká bohatou výzdobou. Potom sú to ešte Rosso a Bianco, ktoré dostali pomenovanie podľa svojej pôvodnej fasády. Všetky sú zaradené medzi pamiatky UNESCO a v ich interiéri sa nachádza najmä dobový nábytok a vzácna zbierka umenia.

 

Piazza de Ferrari

Jedným z hlavných námestí v Janove je Piazza de Ferrari. Jeho dominantou je veľká fontána s ornamentálnou výzdobou a niekoľkými kaskádovitými tryskami, ktoré vytvárajú zaujímavý vodný efekt. V jej okolí je sústredených pár budov, ktoré patria k hlavným zaujímavostiam v meste. Uvidíte tam napríklad historické divadlo a niekoľko palácov, ktoré patrili významným janovským rodinám. Pri námestí sa nachádza aj niekoľko novších budov, ktoré pochádzajú z 19. storočia. Námestie je tiež sídlom vychytených reštaurácií a kaviarní. Dať si jedlo či kávu na terase na Piazza de Ferrari je jedným z najlepších zážitkov, ktoré tam zažijete.

 

Prístav

Ak ste si vybrali Janov kvôli jeho prímorskej atmosfére, v tom prípade istotne zájdite aj do prístavu. Tam sa prejdite po promenáde a obzrite si nádherné luxusné jachty, ktoré tam kotvia dovolenkári plaviaci sa popri talianskom pobreží. Spolu s Marseilles pokladajú Jano za najväčší a najvýznamnejší prístav v tomto regióne. Nachádza sa tam veľké námornícke múzeum a taktiež podmorský svet, v ktorom uvidíte rôzne vzácne živočíchy. V tejto časti mesta stojí aj významný maják, ktorý je postavený na vysokej skale. V čase svojho vzniku bol najvyšší na svete.

 

Casa di Colombo

Janov dal svetu nielen pútavú históriu a nádhernú architektúru. Práve toto mesto je rodiskom známeho moreplavca Krištofa Kolumba. V centre sa podarilo uchovať pozostatky domu, v ktorom prežíval svoje detstvo. V jeho blízkosti sa nachádza pôvodná kedysi hlavná vstupná brána do Janova. Druhým známym rodákom je Niccoló Paganini. Famózny huslista začínal svoju kariéru v tunajšom divadle Falcone. V centre nájdete niekoľko miest, ktoré sa spájajú s týmto velikánom. Každoročne sa tam navyše koná festival, ktorý je venovaný vážnej hudbe.

 

Boccadasse

Úžasné je nielen centrum Janova, ale aj okolité predmestia. Veľmi obľúbené je najmä Boccadasse, ktoré bolo pôvodne malou rybárskou dedinkou. Vzniklo v období stredoveku a pokladajú ho za jednu z najkrajších prímorských oblastí v krajine. Historické centrum s pestrými fasádami je najkrajšie najmä počas západu slnka, keď táto časť hrá nádhernými farbami. Nachádza sa tu takmer tri kilometre dlhá promenáda, ktorá vás zavedie k najkrajším zákutiam. V mnohých ohľadoch pripomína toto miesto svojou atmosférou a architektúrou slávne Cinque Terre.

 

Výlety do okolia

Ak sa v Janove ocitnete na viac dní, rozhodne by ste nemali vynechať ani návštevu neďalekých prímorských mestečiek, kde si vychutnáte typickú atmosféru riviéry. Okrem Cinque Terre odporúčame najmä 18 kilometrov vzdialené Camogli, ďalej Rapallo, Sestri Levante a predovšetkým slávne Portofino, mekku boháčov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa