Na vlastnej koži: Hamburg vás prekvapí prepojením modernej časti a historického centra

2022-11-07 12:00:00 |   |    | 

V Hamburgu nájdete jeden z najväčších európskych lodných prístavov. Od dávnej minulosti má preto významné postavenie, vďaka ktorému neustále napreduje. Aj dnes patrí k najpokrokovejším mestám v krajine, vďaka čomu vás milo prekvapí prepojením modernej časti a historického centra.



 

Dostanete sa tam priamo z Viedne

Výhodou plánovania dovolenky v Hamburgu je, že sa tam dostanete ľahko letecky z Viedne. Z rakúskej metropoly máte niekoľko priamych letov denne, takže si môžete uspôsobiť presný čas a cenu, ktoré vám vyhovujú. Let trvá niečo vyše hodiny a potom sa už môžete vydať na cestu do centra mesta. Pri sledovaní okolitej architektúry budete mať na chvíľku pocit, že ste sa ocitli niekde v anglicky hovoriacej krajine.

Aj sem sa totiž dostal trend typických tehlových domčekov, ktoré uvidíte napríklad na predmestí Londýna. Potom sa už ponorte do atmosféry Hamburgu, kde sa dokonale spája história s moderným životom. Vďaka tomu mesto často vyhľadávajú mladí ľudia, ideálny je však aj pre rodiny s deťmi. Nachádza sa tam veľa parkov a zaujímavých atrakcií, navyše sa odtiaľ môžete vybrať na zaujímavé výlety do okolia.

 

Kultúrne a obchodné centrum krajiny

Hamburg je po Berlíne druhým najväčším mestom v Nemecku. Počas svojich dejín zažil viaceré neľahké skúšky. Dokonca je ulica Deichstrasse jedinou, ktorú nepoškodil požiar alebo iné nepríjemnosti. Napriek tomu sa podarilo centrum vďaka renováciám uchovať vo veľmi dobrom stave. Stále sa vzmáhalo aj preto, že sa kvôli veľkému prístavu Hamburg časom stal obchodným centrom krajiny.

Neskôr tam navyše pribudli viaceré významné firmy - v súčasnosti tam má výrobné závody veľká spoločnosť na výrobu lietadiel, obľúbená kozmetická značka aj firma na výrobu luxusných pier. Hamburg tiež označujú ako kultúrne centrum krajiny. Majú tam vynikajúcu galériu, v ktorej pravidelne hosťujú zaujímavé umelecké výstavy. V širšom centre nájdete viacero hudobných klubov a nechýbajú ani malé kvalitné divadlá, ktoré sa venujú tiež alternatívnej scéne.

 

Radnica, ktorá má takmer 650 miestností

Nemci prezývajú Hamburg aj Benátkami severu, pretože tam nájdete niekoľko kanálov, cez ktoré sa počas dňa plavia vyhliadkové lode. Najkrajšou časťou mesta je historické centrum, kde si môžete zaspomínať na to, ako to tam vyzeralo v minulosti. Najzaujímavejšiu časť nájdete pri radnici, ktorá pochádza z konca 19. storočia.

Postavená je v novorenesančnom štýle a pozostáva až zo 647 miestností. Časť z nich si môžete pozrieť napríklad počas Noci múzeí. V blízkosti radnice je známa obchodná ulica, kde okrem butikov luxusných značiek nájdete aj niekoľko podnikov s terasami s krásnymi výhľadmi. Potom sa už prejdite ku kostolu svätého Petra, ktorý pochádza zo 14 storočia. Nádherná je aj historická budova divadla.

 

Múzeum námorníctva

Keďže sa už v minulosti nachádzal v Hamburgu jeden z najväčších lodných prístavov v Európe, museli priamo v centre postaviť niekoľko obrovských skladov na potraviny a iný tovar. Dnes ich rozpoznáte ako vysoké tehlové budovy, ktoré lemujú promenády okolo kanálov. Neskôr im museli nájsť nové využitie. Z časti ich prebudovali na byty a do niektorých situovali zaujímavé výstavy. Neďaleko radnice v najstaršom sklade v meste napríklad sídli Námornícke múzeum.

To vzniklo vďaka miestnemu rodákovi Petrovi Tamnovi, ktorý bol nadšeným milovníkom lodí a námorníctva. Postupne si vytvoril obrovskú zbierku kníh, miniatúr plavidiel, malieb a vecí, ktoré používajú námorníci. Z jeho kolekcie potom vytvorili toto úžasné múzeum. Od neho sa potom dostanete aj do novej časti Hamburgu, ktorej dominujú štýlové stavby. Miestni sú na ňu veľmi pyšní, pretože ju budovali s ohľadom na prírodu, je tam veľa parkov a oddychových zón.

 

Svet miniatúr

Pokiaľ budete v Hamburgu s deťmi, zájdite si aj do Sveta miniatúr, ktorá sa nachádza v historickej budove v centre mesta. Uvidíte v nej zmenšené verzie rôznych pamiatok. Nazriete do veľkých športových štadiónov a postupne sa budete prechádzať medzi rôznymi krajinami. Jednou z najzaujímavejších atrakcií je model železnice, ktorý je najväčší na svete.

V niektorých častiach uvidíte mestá, v ktorých simulujú deň, ktorý sa strieda s nocou a nádherným osvetlením. Všetko je premyslené do posledných detailov a pre deti to je obrovský zážitok. V múzeu aktuálne pracujú na miniatúrnej verzii Monaka aj s jeho slávnou dráhou pre preteky F1, ktorá sa nachádza v uliciach Monte Carla. Práce na nej môžete pozorovať v štúdiu, ktoré sa nachádza v jednej z miestností.

 

Večerná plavba či koncert vo filharmónii

Zaujímavý program budete mať aj vo večerných hodinách. Vtedy vám odporúčame zájsť do prístavu, kde panuje čulý nočný život. Nevynechajte ani jeden skutočne výnimočný zážitok. Pomocou výťahu sa zveziete pod hladinu rieky Labe, popod ktorú vedie tunel a cez neho sa pešo alebo na bicykli dostanete veľmi rýchlo do pár minút na druhý breh.

Keď preskúmate túto zaujímavosť, vyberte sa na nočnú plavbu, ktorá vám okrem nádherne osvetleného mesta ukáže taktiež veľké nákladné lode, na ktorých pracujú aj v týchto hodinách. Ak budete mať šťastie, uvidíte tiež obrovské výletné plavidlá. Keď sa vám zachce kultúry, vyberte sa na koncert do filharmónie, ktorá sa taktiež nachádza v prístave. Jej koncertné sály patria k tým najlepšie ozvučením na svete, vďaka čomu vám pripravia intenzívny hudobný zážitok.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa