Ochtinská aragonitová jaskyňa

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Ochtinská aragonitová jaskyňa



 

Ochtinská aragonitová jaskyňa je galériou nádherných geologických výtvorov. Je len jednou z troch sprístupnených aragonitových jaskýň na svete a jedinou v Európe (ďalšie dve sú v Mexiku a Argentíne).

Návštevníci môžu v Ochtinskej aragonitovej jaskyni vidieť viaceré generácie aragonitu. Prvá z nich má takmer 140.000 rokov, najmladšia sa tvorí v súčasnosti a vytvára drobné vejáriky, veľké len dva až štyri milimetre.

Najvzácnejším aragonitom je takzvaný železný kvet, ktorý pripomína koral. Najkrajším miestom jaskyne je Sieň Mliečnej dráhy. Biele aragonitové strapce tam na pukline v strope vytvárajú dojem hviezd našej galaxie.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 230 m

Doba trvania: 30 min.

Priemerná teplota: 7,2º do 7,8ºC

Relatívna vlhkosť: 92 až 97 %

 

Objavenie

Jaskyňu náhodne objavili v roku 1954 pri razení geologickej prieskumnej štôlne Kapusta pracovníci Východoslovenského rudného prieskumu v Jelšave. V 1956 sa uskutočnili prieskumné sondovacie práce a v roku 1972 jaskyňu otvoriť pre verejnosť.

 

Ako sa tam dostať

Jaskyňa leží v Slovenskom Rudohorí západne od Rožňavy. K jaskyni sa dostanete odbočkou zo štátnej cesty medzi obcou Štítnik a mestom Jelšava na vrchu Hrádok (2 km). Parkovisko pre vozidlá je 300 m od jaskyne. Odtiaľ sa návštevníci dostanú peši po ceste s malým prevýšením do vstupného areálu jaskyne.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Gočaltovo, Hrádok (bus)

 

Prehliadka

Umelý vchod do jaskyne je dlhý 144 m a prekonáva výškový rozdiel 19 metrov za pomoci 104 schodov. Celková dĺžka trasy v jaskyni je 300 metrov a prehliadka trvá 30 minút.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňa je počas sezóny otvorená každý deň okrem pondelka. Časy vstupov sa rôznia, najlepšie je vopred si ich overiť na oficiálnej stránke Správy slovenských jaskýň. Vo všeobecnosti ale platí, že v júli a auguste sú vstupy umožnené každú hodinu. Prvý je o 9.00, posledný o 16.00 hod.

 

Vstupné poplatky

Dospelí – 7,00 €

Deti od 6 do 15 rokov a invalidi – 3,50 €

Študenti a seniori na 60 rokov – 6,00 €

Poplatok za foto/video (bez použitia statívu) – 10,00 €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa