Brestovská jaskyňa

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Brestovská jaskyňa



 

Brestovská jaskyňa je najväčšou a jedinou sprístupnenou jaskyňou na Orave. Hoci nevyniká sintrovou výzdobou, je zaujímavá najmä rôznorodými tvarmi skalného masívu, ktorých veľkosť, formy a štruktúry povrchov podnecujú ľudskú fantáziu.

V Brestovskej jaskyni a pri jej vchode sa zistilo deväť druhov netopierov, vďaka čomu patrí medzi najvýznamnejšie lokality ich výskytu v Tatrách a na Orave.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 434 m

Doba trvania: 50 min.

Priemerná teplota: 4 – 6 °C

Relatívna vlhkosť: cca 90 %

 

Objavenie

O Brestovskú jaskyňu sa zaujímali dobrodruhovia od nepamäti, aktivity serióznych bádateľov registrujeme od roku 1866. Napriek viacerým snahám jaskyňu napokon sprístupnili až v septembri 2016.

 

Ako sa tam dostať

Brestovská jaskyňa sa nachádza neďaleko obce Zuberec na severozápadnom úpätí Západných Tatier na území Tatranského národného parku. Jej vchod je situovaný v nadmorskej výške 867 m n. m. oproti Múzeu oravskej dediny, pri drevenom amfiteátri, kde nájdete aj parkovisko.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Zuberec - Brestová (bus)

 

Prehliadka

Prehliadková trasa meria 434 m a má 240 schodov. Turistom a návštevníkom neposvieti v jaskyni na cestu inštalované elektrické osvetlenie, na hlavách budú mať prilby a vlastné svietidlá. Odporúčame vám vziať si do jaskyne staršie oblečenie, pretože najmä cestou späť sa môžete na rebríkoch zašpiniť.

Počítajte s tým, že sú tam užšie priestory a pokiaľ nemáte radi takéto úseky, radšej na prehliadku nechoďte. Rovnako nie je vhodná pre ľudí s obmedzenými pohybovými schopnosťami. Pozor, vstup je kvôli obtiažnosti umožnený len deťom len od 6 rokov.

Kapacita jaskyne je obmedzená, odporúčame objednať si vstup vopred.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňa je počas sezóny otvorená každý deň okrem pondelka. Časy vstupov sa rôznia, najlepšie je vopred si ich overiť na oficiálnej stránke jaskyne. Vo všeobecnosti ale platí, že v júli a auguste je prvý vstup o 9.00, posledný o 15.30 hod.

 

Vstupné poplatky

Dospelí – 8,00 €

Deti od 6 do 15 rokov a invalidi – 4,00 €

Študenti a seniori na 60 rokov – 7,00 €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa