Jasovská jaskyňa

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Jasovská jaskyňa



 

Jasovská jaskyňa je našou najdlhšie sprístupnenou jaskyňou. Známa je výskytom bohatej kalcitovej sintrovej výplne, kde pozornosť pútajú najmä pagodovité stalagmity, stalagnáty, „kamenné“ vodopády, bubny a brčká. V rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu je zaradená do svetového prírodného dedičstva.

Jaskyňa bola osídlená už v praveku, čo dokazujú nálezy častí nádob aj bronzové predmety. V jaskyni sa zachovalo aj množstvo starých nápisov a kresieb. Nápis z roku 1452 napríklad zaznamenáva víťazstvo vojsk Jana Jiskru z Brandýsa.

Jasovská jaskyňa je tiež významným zimoviskom netopierov. Zimuje tu až 19 druhov z celkového počtu 24 druhov žijúcich na Slovensku.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 720 m

Doba trvania: 45 min.

Priemerná teplota: 8,8 – 9,4 °C

Relatívna vlhkosť: 90 - 98 %

 

Objavenie

Traduje sa, že horné časti jaskyne objavil v stredoveku jeden z mníchov rádu premonštrátov v Jasove, aby ju následne obyvatelia obce i kláštora využívali ako útulok. Verejnosti jaskyňu sprístupnili zásluhou predstaveného rádu Alojza Richtera v roku 1846. V roku 1923 objavili ďalšie priestory jaskyne (Tigria chodba, horné poschodie) a po úpravách ju nanovo otvorili v roku 1924. Elektrické osvetlenie do jaskyne zaviedli o dva roky neskôr.

 

Ako sa tam dostať

Jasovká jaskyňa sa nachádza na západnom okraji obce Jasov v najvýchodnejšom výbežku Slovenského krasu. Vchod do jaskyne je na pravom brehu Bodvy v nadmorskej výške 257 m asi 100 metrov od parkoviska.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Jasov (bus)

 

Prehliadka

Prehliadkový okruh má dĺžku 720 m a prevýšenie 30 m. V jaskyni je 339 schodov. Výškový rozdiel medzi vchodom a východom je 28 m.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňa je počas sezóny otvorená každý deň okrem pondelka. Časy vstupov sa rôznia, najlepšie je vopred si ich overiť na oficiálnej stránke Správy slovenských jaskýň. Vo všeobecnosti ale platí, že v júli a auguste sú vstupy umožnené každú hodinu. Prvý je o 9.00, posledný o 16.00 hod.

 

Vstupné poplatky

Dospelí – 6,00 €

Deti od 6 do 15 rokov a invalidi – 3,00 €

Študenti a seniori na 60 rokov – 5,00 €

Poplatok za foto/video (bez použitia statívu) – 7,00 €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa