Demänovská ľadová jaskyňa

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Demänovská ľadová jaskyňa



Demänovská ľadová jaskyňa predstavuje severnú časť Demänovského jaskynného systému. Pozoruhodná je predovšetkým výskytom trvalej ľadovej výplne v spodných častiach jaskyne, najmä v Kmeťovom dóme. Zastúpený je podlahový ľad, ľadové stĺpy, stalaktity i stalagmity.

Na viacerých miestach jaskyne sa zachovala pôvodná sintrová výplň (stalaktity, stalagmity, náteky na stenách, podlahové kôry a i.), ktorá je však na povrchu sfarbená do siva až čierna od sadzí smolných fakieľ, olejových kahancov a petrolejových lámp, pri ktorých sa do jaskyne chodievalo až do roku 1924. V prípade Demänovskej ľadovej jaskyne možno tento jav považovať za kultúrny fenomén viažuci sa na jej bohatú históriu.

V jaskyni sa zistilo 8 druhov netopierov a predstavuje tiež najvýznamnejšie zimovisko večernice severskej.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 650 m

Doba trvania: 45 min.

Priemerná teplota: 0,4 - 3,0 °C

Relatívna vlhkosť: 92 až 98 %

 

Objavenie

Demänovská ľadová jaskyňa je známa odnepamäti. Prvá zmienka o otvoroch do demänovských jaskýň je z roku 1299, tú ľadovú zrejme spomína spis z roku 1672 od J. P. Haina, ktorý sa zaujímal o kosti jaskynných medveďov a považoval ich za kosti drakov. Ďalšie zmienky o Demänovskej ľadovej jaskyni sa viažu na G. Buchholtza ml., ktorý v roku 1719 preskúmal jej priestory.

V roku 1751 si jaskyňu prezreli členovia cisárskej komisie, ktorí skúmali Tatry a priľahlé pohoria. Množstvo nápisov na stenách a zachovaná bohatá literatúra svedčia o veľkom záujme vtedajších vedeckých kruhov i širšej verejnosti o jaskyňu. Na stenách sú aj podpisy významných osobností slovenských dejín (M. M. Hodža, S. Chalupka, G. Fejérpataky-Belopotocký a i.).

Prvotné turistické sprístupnenie jaskyne sa udialo asi v polovici 19. storočia, v roku 1885 pod jaskyňou vybudovali prvú útulňu.

Záujem o jaskyňu upadol po sprístupnení Demänovskej jaskyne slobody v roku 1924 a nanovo bola sprístupnená v rokoch 1950 – 1952, kedy zaviedli aj elektrické osvetlenie.

 

Ako sa tam dostať

Demänovská ľadová jaskyňa sa nachádza na pravej strane Demänovskej doliny na severnej strane Národného parku Nízke Tatry asi 10 km južne od Liptovského Mikuláša a niekoľko kilometrov pod strediskom Jasná. Vchod do jaskyne v brale Bašta je v nadmorskej výške 840 m, asi 90 m nad dnom doliny. Od parkoviska trvá výstup serpentínovým chodníkom asi 20 minút.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Demänovská dolina, Ľadová jaskyňa (bus)

 

Prehliadka

Prehliadkový okruh má dĺžku 650 m a prevýšenie 48 m, návštevníci však v jaskyni prejdú 800 m. Vchod a východ sú v rovnakej nadmorskej výške, vzdialenosť medzi nimi je iba 40 m. Vzhľadom na nízku teplotu v jaskyni je potrebné si pred vstupom oddýchnuť a nezabudnúť na teplejšie oblečenie a pevnú obuv.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňa je počas sezóny otvorená každý deň. Časy vstupov sa rôznia, najlepšie je vopred si ich overiť na oficiálnej stránke jaskyne. Vo všeobecnosti ale platí, že v júli a auguste sú vstupy umožnené každú hodinu. Prvý je o 9.00, posledný o 16.00 hod.

 

Vstupné poplatky

Dospelí – 8,00 €

Deti od 6 do 15 rokov a invalidi – 4,00 €

Študenti a seniori na 60 rokov – 7,00 €

Poplatok za foto/video (bez použitia statívu) – 10,00 €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa