Jaskyňa tisícich „hviezd“ Waitomo Glowworm

2013-03-18 11:00:00 |   |    | 

NOVÝ ZÉLAND - Ak sa raz rozhodnete navštíviť Nový Zéland, Waitomo v žiadnom prípade nemôžete vynechať z vášho cestovateľského plánu. Jaskyňa Waitomo sa nachádza na severnej strane Nového Zélandu. Miestni ľudia túto jaskyňu volajú aj ako Arachnocampa Luminosa. Táto jaskyňa je súčasťou systému Waitomo, ktorý zahŕňa viac jaskýň a to Ruakuri a Aranui. Názov „Waitomo“ zahŕňa dve slová „Wai,“ ktoré znamená voda a „Tomo“ diera.



Prvý prieskum tejto jaskyne uskutočnili Tane Tinorau a anglický zememerač Fred Mace už v roku 1887. V dôsledku nedostatočnej technologickej výbavy bol tento prieskum uskutočňovaný len na malej plti s množstvom sviečok. Výskumníci po vstupe do Waitamo ostali ohromení a bez slov. To, čo ich čakalo vo vnútri, zďaleka neočakávali. Nedokázali pochopiť žiaru prichádzajúcu zo stropu.

O dva roky neskôr, v roku 1889, sa Tane Tinorau a jeho manželka Hute rozhodli jaskyňu sprístupniť aj pre širokú verejnosť.  Správa jaskyne bola prevzatá vládou v roku 1906 po tom, čo došlo k vandalizmu. K roku 1989 bol pozemok v oblasti jaskyne vrátený ako vlastníctvo manželov Tane a Hute a ich potomkom.

Jaskyňa je tvorená vápencom, ktorý sa začal v tejto oblasti tvoriť už pred 30 miliónmi rokov. Skladá sa z morských mušlí, kostier rýb a mnoho malých morských organizmov.  Steny jaskyne sú pokryté hubami. Waitamo je domovom množstva fauny a flóry.

Waitomo má tri úrovne. Jedna je v hornej časti. Druhá sa nachádza nižšie a nazývajú ju „spoločenská komora,“  ktorá sa spája s „Pipe Organ,“  avšak táto časť je v niektorých dňoch uzavretá kvôli nahromadenému oxidu uhličitému. Tretia vedie do katedrály, ktorá je vysoká 18 metrov. Poskytuje dokonalú akustiku a je miestom koncertov a speváckych zborov.

A prečo je vlastne táto jaskyňa taká známa ? Nie sú to ani hviezdy, ani svetielka, ale červy. Červy, ktoré sú prichytené na strope jaskyne a v tejto absolútnej tme si zabezpečujú potravu tak, že na jednom konci intenzívne svietia, čím lákajú iný lietajúci hmyz. Aby ho dokázali uloviť, spúšťajú dlhé lepkavé vlákna, na ktoré sa tento hmyz prilepí. V jaskyni to vyzerá  úchvatne, stropy Waitomo sú posiate tisíckami žiariacich bodiek. Tento pohľad sa podobá pocitu, ako keď sa človek za úplnej jasnosti pozerá na tisíce hviezd.

 

Zdroj/autor: Andrea Veliká, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa