Kamenný les: Začarovaná čínska kráska

2014-04-12 12:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Podľa legendy v tejto oblasti žila jedna preslávená krásavica z rodu Yi. Po tom, čo sa zamilovala do jedného mladíka, jej rodina ju vopred prisľúbila a zasnúbila s iným mužom lepšieho postavenia. Ona sa od tohto času začala veľmi trápiť, až sa užialila natoľko, že sa premenila na kameň, ktorý bol prvým kúskom v tomto netradičnom lese. Jej čin dodnes oslavujú nasledovníci rodu a pripomínajú si tak ich vzdialenú príbuznú, ktorá sa obetovala láske. A my ostatní môžeme pri slovách tejto legendy aspoň intenzívnejšie vnímať nádheru národného parku Shilin, ktorý sa nachádza v čínskej provincii Yunnan.



Štíhle a majestátne

Od rozprávok však poďme naspäť k realite. Kamenný les v skutočnosti vznikol z morského dna, ktoré sa tam nachádzalo pred miliónmi rokov. Po odplavení vody začali jeho skaly postupne zvetrávať, z ich vrcholkov sa zosúvala piesková časť a vďaka tomu vzniklo toto úžasné prírodné divadlo. Do dnešnej podoby sa mal podľa odhadov pretransformovať približne pred 270 miliónmi rokov.

Národný park sa rozprestiera na 350 km² a rozdelený je do niekoľkých častí. Medzi tie najobľúbenejšie patria vyhliadky, z ktorých si najlepšie vychutnáte pohľad na štíhle skaly, ktoré prekvapujú svojou majestátnosťou. Jedinou nevýhodou je, že v tomto údolí bývajú časté hmly. No ak si počkáte na dobré počasie, budete skvele odmenení. Ak by sa vám nechcelo zájsť až na niektorú z vyvýšenín, kde sa môžete pozrieť na široké okolie, môžete sa iba jednoducho prejsť okolo skalísk, popri ktorých vedú mnohé chodníky.

Číňania jednoducho myslia na všetko a pre svojich návštevníkov chcú vytvoriť ten najväčší komfort. Park je otvorený denne od 8.00 do 18.00 a na vstupné je možné získať hneď niekoľko typov zliav.

 

Impozantný Večný hríb

Národný park Shilin sa však môže pochváliť aj inými zaujímavosťami, ako samotnými ostro zakončenými skalami, ktoré tak verne pripomínajú obrysy stromov. Na jeho území sa nachádza mnoho zaujímavých kameňov, ktoré pripomínajú rôzne útvary. Turisti sa tak často zabávajú aj tým, že hľadajú medzi nimi rôzne predmety, ktoré im ich pripomínajú. Každý si tam nájde to svoje, no spomedzi nich je jednoznačným favoritom Večný hríb.

Obrovská skala pripomínajúca ďalšiu súčasť normálnych lesov len umocňuje domnienku, ktorú začalo toto pohorie vyvolávať v ľuďoch. Okrem skál sa však môžete vybrať aj na návštevu tunajšej krásnej jaskyne alebo na pokojnú prechádzku okolo jazera, s touto dominantou v úzadí. Ďalším krásnym výletom je návšteva vodopádu Dadie, ktorý má v období dažďov veľkú silu, ktorá zafunguje aj v spojení s okolitou skalnou prírodou.

 

Všade samé mikrobusy

Žiaľ, ako to býva u mnohých známych pamiatkach, i kolorit Kamenného lesa sa pomaly menil kvôli prívalu turistov. Z kúska nedotknutej prírody sa preto stal dobre premyslený komplex, v ktorom si však vždy môžete nájsť ten uhol pohľadu, ktorý vám prinesie krajšie zážitky. Ruka v ruke s týmto faktom ide i pestovanie akejsi pohodlnosti návštevníkov. Číňania alebo aj častí japonskí turisti si rovnako ako Američania uľahčujú svoj život tak, ako sa len dá. A preto namiesto toho, aby si urobili príjemnú prechádzku k týmto skalám a poobzerali si tak i okolitú prírodu, všade sa rozvážajú v mikrobusoch, ktorých tu stretnete neúrekom. Niekedy je to podľa niektorých návštevníkov až otravné a uberá to na kráse Kamenného lesa. Tí by uprednostnili, keby sa mu zachovala istá dávka surovosti, ktorú mal aj pôvodne a ponúkla tak i ďalším generáciám pohľad, aký mali i naši predkovia.

 

Malý brat

Okrem veľkého kamenného lesa sa v areáli národného parku nachádza aj menší skalný pás. Ten nazvali Malým kamenným lesom a i keď nie je tak návštevníkmi vyhľadávaný, ponúka vám mnoho krásnych vyhliadok. Navyše tentoraz ide aj o kombináciu s okolitými bambusovými stromami, ktoré mu dodávajú ďalšie špecifikum navyše. A na záver predsa len ešte jedna povera. Podľa domácich obyvateľov, ak navštívite ich rodisko a nenavštívite aj Kamenný les, v skutočnosti ste čas strávený v ich končinách len premrhali a nedokázali ste pochopiť podstatu ich úžasného kraja. Ak sa teda nechcete postaviť do radu podobných ignorantov, jednoznačne by ste nemali vynechať návštevu parku, v ktorom zabudnete na to, ako rýchlo sa vám míňa čas a budete potrebovať na jeho dokonalé preskúmanie aj niekoľko dní.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa