Čínsky milionár buduje mestečko z európskych zámkov

2014-06-15 15:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Keď máte veľa peňazí, môžete si cestovať kde chcete a vracať sa na svoje obľúbené miesta dookola, aby ste mohli nasať ich atmosféru. A keby vám až priveľmi chýbali, môžete sa do ich blízkosti na istý čas presťahovať a byť tak s nimi spätý tak dlho ako chcete. No pokiaľ nie ste len tak obyčajne bohatý človek a na vašom konte sa skvejú dlhé rady čísiel, môžete si dovoliť aj podstatne väčšie výstrelky. Napríklad presunúť si k sebe ten kus sveta, po ktorom práve túžite. Presne tak, ako jeden čínsky milionár.



Vášeň v európskych pamiatkach

Ázia sa bude môcť čochvíľa pochváliť novým mestečkom. Nachádza sa blízko Chongqing a zatiaľ je v ňom vystavaných len šesť budov. Napriek tomu je už teraz tento projekt unikátny a púta pozornosť nielen domácich obyvateľov. Milionár Liu Chonghua má totiž jednu veľkú vášeň a tou sú európske hrady a zámky. Ešte ako malý počúval mnoho príbehov o princeznách a princoch, ktoré sa tradovali na našom kontinente a vždy bol nimi fascinovaný. Keď potom vyrástol, podarilo sa mu aj zblízka pozrieť niektoré z týchto bájnych stavieb. Bol ich však iba zlomok a svoju vášeň si uspokojoval aspoň nákupom kníh s touto tematikou. Nakoniec prišiel pred niekoľkými rokmi na skvelú myšlienku. Chcel aj svojim krajanom poskytnúť možnosť spoznať túto kultúru bez toho, aby museli vycestovať z Číny. A tak si kúpil obrovský kus pozemku, na ktorom začal postupne budovať stavby zámkov, ktoré ho najviac zaujali.

 

Šesť ich už postavil

Doteraz sa mu podarilo postaviť už šesť stavieb. Inšpiráciou boli napríklad nemecký Neuschwanstein, jeden z nich je kópiou rozprávkového hradu z príbehov o Aladinovi a tretí sa ponáša na anglický Windsor, ktorý je vyrobený z rovnakého materiálu. Práve ten si milionár vybral ako svoj domov. Nájdete v ňom rôzne zaujímavosti, ako napríklad fontánu na veľkej terase, ktorá sa skvele hodí najmä pri večierkoch a poobedňajšom relaxe. Všetky tieto zámky sú voľne prístupné. Ľudia sa môžu prísť na ne pozrieť bez akýchkoľvek poplatkov. Tento trend by chcel udržať aj v budúcnosti, aby sa európska kultúra priblížila viacerým Číňanom.

Ako predlohu používali architekti a stavitelia práve jednu z Chonghuových kníh. Keďže sa s takýmito stavbami ešte nikdy nestretli, bola to aj pre nich výzva. Napriek tomu nakoniec vyhlásili, že európske stavby sú podstatne jednoduchšie a práca im šla veľmi dobre. Milionár nemal problémy ani pri oslovovaní úradov. Tým sa jeho myšlienka mimoriadne páčila. Ako hlavný dôvod uvádzal, že tunajšie stavby sú v súčasnosti až príliš monotematické a on by rád zanechal pre budúce generácie niečo originálnejšie.

 

Mesto zo 100 dominánt

Samotný milionár prezradil, že sa mu zatiaľ podarilo splniť len polovicu sna. Tú ťažšiu časť má však už podľa neho za sebou. Úradné povinnosti a nalákanie ľudí nebolo problémom a teraz by už chcel dotiahnuť len celý plán dokonca. Dokopy by totiž chcel v novom mestečku vybudovať postupne až 100 rôznych zámkov. Niektoré z nich majú byť vernými kópiami európskych zámkov. Najviac ho fascinujú tie, ktoré môžeme vidieť vo Francúzsku. A iné budú nimi len inšpirované a dotvorené budú aj podľa niektorých filmových predlôh. Zatiaľ ho prevedenie tejto rozprávkovej krajiny stálo 16 miliónov dolárov, takže do budúcnosti ešte bude musieť poskytnúť na uskutočnenie svojho sna poriadne veľkú investíciu.

 

Kto je Liu Chonghua?

Tento čínsky milionár má 69 rokov a všetky svoje peniaze si zarobil tvrdou prácou. Jeho rodina bola chudobná a Liu sa musel vysporiadať s mnohými trápeniami. Po skončení školy sa však rozhodol dať na podnikanie. Vybudoval firmu, ktorá sa zaoberala pečením chleba a koláčov. Jeho výrobky ľudia milovali, z malej spoločnosti vzišiel veľký bojovník na domácom trhu, ktorý dokázal z nenápadného chlapca urobiť milionára. Peniaze si však nechce Chonghua nechať len pre sebe a aj formou nového projektu chce niečo oplatiť svojim zákazníkom. Ako sám priznáva, najviac ho v živote tešia jeho dve vášne – sadenie stromčekov a skúmanie európskych zámkov. Stavba nového čínskeho mestečka bola preto pre neho pochopiteľnou výzvou, prostredníctvom ktorej chce dovoliť snívať aj tým, ktorí na to nemajú finančné možnosti.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa