Cesty smrti: Päť najadrenalínovejších ciest sveta

2014-06-17 09:00:00 |   |    | 

Prekonať 48 ostrých zákrut, 59 mostov, alebo takmer štyritisíc metrov vysoké hory na jedinej ceste? Presuny na miesta, kde trávite dovolenku, vás niekedy zavedú na naozaj neobvyklé cesty. Na Malorke sa napríklad stretnete s takou, ktorá s vami na niekoľkých metroch poriadne zatočí. Keď stúpate nad zrázy veľhôr alebo cez svojpomocne vytesaný kilometrový tunel, nemáte spočiatku ten najpríjemnejší pocit. Potom sa otvorí nedotknutá príroda a na strach hneď zabudnete. Najťažšie dostupné miesta väčšinou ukrývajú najlepšie vyhliadky. Pozrite sa na niektoré z nich.



Balansovanie na hrane v Bolívii
Cesta zvaná Yungas Road vedie z hlavného mesta La Paz na severovýchod do Coroica. Je síce dlhá len vyše šesťdesiat kilometrov, ale napätia a strachu si na nej užijete viac ako hocikde inde. Zábrany na kraji vozovky väčšinou chýbajú, priepasti sú hlboké. Prudké svahy však husto pokrýva zeleň, nad vami rastú kríky s farebnými bobuľami, pod krajnicou šumí vodopád. Všade okolo dovidíte len na hory, lesy, potoky. Pomaly si tu uvedomujete, prečo spisovateľ A.C. Doyle umiestnil svoj Stratený svet práve do Južnej Ameriky. Čas sa tu zastavil. Sem sa autá snáď ani nehodia.
Vozidlá narušujú krajinu, ale bez nich to nejde. Bolívijské hlavné mesto La Paz totiž leží 3650 metrov nad morom a šplhať sa do takej výšky po svojich by sa chcelo málokomu. Práve výške a riedkemu vzduchu vďačí tunajší zelený raj za svoju nedotknutosť. To isté platí o niekoľkých ďalších miestach v južnej časti Ameriky.

Ľadová diaľnica na Aljaške
Z parnej Bolívie sa presunieme do chladnejších končín. Rieka Yucon delí Aljašku na dve časti. Turisti poznajú skôr tú južnú s niekoľkými národnými parkami a ostrovom Kodiak.
Sever Aljašky oplýva náleziskami ropy, čo turistom príliš neimponuje. Navyše cesta James Dalton Highway, ktorá rieku spája s náleziskom pri Prudhome Bay na severnom pobreží, k bezpečným cestám práve nepatrí. Na vozovke leží sneh a námraza. Vodič si musí dávať veľký pozor, spolujazdec si však zábavy užije omnoho viac. Magické riečne údolia, zasnežené hory, krásy národného parku Gates of Arctic. Keď na tieto scenérie zasvieti polárna žiara, pripadáte si ako v rozprávke.
Zaujímavo vyzerá tiež údaj o dĺžke cesty, meria totiž 666 kilometrov. Satan tu však v poslednom období veľmi nevyvádza. Nehody vďaka veľkej frekvencii prechádzajúcich áut nekončia príliš tragicky. Zmrznutia uprostred ľadových polí sa nikto báť nemusí, pomoci sa dočká rýchlo.

Číňania prevŕtali horu nadšením
Obyvatelia oblasti okolo Guoliang už mali dosť obchádzania a predierania sa cez ťažko prístupné horské chodníky a preto si povedali „dosť!“ Vzali dláta a všetko ostatné, čo k hĺbeniu tunela cez tvrdé skaly potrebovali a začali s razením bez pomoci úradov či stavebných firiem. Nejeden z nich však za to zaplatil životom.
Päť rokov kopali, búchali, odstreľovali, až práce dospeli do zdarného konca. Tisícdvesto metrov dlhý tunel bol hotový. V niektorých pasážach sa zdá, že tunel popiera zákony statiky, ale napodiv stojí. Vyzerá nebezpečne, týči sa nad vysokými priepasťami, ale dobrý vodič ho prekoná s prehľadom. Prvé dopravné prostriedky tadiaľto prešli v roku 1977.

Autá na Malorke vedia vytáčať piruety
Páliace slnko, šum morských vĺn, kokteily, ktoré usrkávame na ležadle a vôbec celá atmosféra dovolenky, to nás môže trochu ukolísať. Pred usadnutím za volant sa však ostražitosť musí vrátiť, zvlášť keď na Malorke prechádzate uzlom MA-2141. Ide o zákrutu pod uhlom takmer 270 stupňov. Pri jej zdolávaní podídete jej vrchnú časť úzkym oblúkom, ale vyhraté nemáte. Na ceste zhora hneď za ňou totiž nasleduje ďalšia veľmi ostrá zákruta a potom cesta po ohradenom kraji kopca. Ak trpíte závratmi, pozerajte inam. V opačnom prípade vidíte v celej kráse pohorie Sierra de Tramuntana.
Hory sa týčia približne do výšky Jeseníkov. Z ich vrcholkov je vidieť všetko, čo sem ľudí láka. Celý ostrov máte ako na dlani. Želáte si sledovať lode a čajky nad vodnou hladinou, ruch v Palma de Mallorca, alebo pláže s mikroskopickými ľudskými bodkami? Na Malorku si rozhodne k plavkám pribaľte i ďalekohľad.

Stelvio - pralesom zákrut k výhľadu na kamzíky
Vo východnej časti Álp neexistuje vyšší bod, na ktorý vedie spevnená cesta. Hneď na úpätí musíte prejsť prvou ostrou zákrutou, kúsok nad ňou druhou, potom ešte desiatkami ďalších. Pri stúpaní na úplný vrchol zmeníte smer jazdy celkovo štyridsaťosem krát. Svoje o tom vedia cyklisti, ktorí tu jazdia v rámci slávnych pretekov Giro d’Italia. Pri výlete na bicykli na vrchol vysoký 2757 metrov hrozí nebezpečenstvo vyčerpania pri ceste hore, alebo škaredého pádu pri ceste dolu.
Samozrejme výhľad na národný park Stelvio, na horskú flóru i faunu je nebezpečne úchvatný. Tvorcovia motoristickej relácie Top Gear na začiatku desiatej sezóny magazínu vyhlásili túto cestu za najkrajšiu na svete.

 

Zdroj/autor:Lucie Šterbová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa