Sümela – výnimočná stavba na výnimočnom mieste

2019-03-13 00:00:01 |   |    | 

Bývalý kláštor Sümela v Trabzone postavili mnísi približne v 4. storočí. Vďaka tomu patrí k najstarším podobným stavbám na svete. Paradoxom je, že ho nenájdete v žiadnej kresťanskej krajine, ale priamo uprostred Turecka. Niekoľko rokov bol opustený a potom ho vďaka skvelej polohe na výnimočnom mieste a zaujímavým dejinám sprístupnili verejnosti.



 

Vznikol vďaka gréckym kňazom

O založení kláštora existuje niekoľko legiend. Najviac historikov sa prikláňa k alternatíve, že na postaviť prvý skromný príbytok pre mníchov navrhli dvaja grécki kňazi Barnabas a Sophronios, ktorí prišli do týchto končín hlásať kresťanstvo. V kláštore chceli vychovať nových nasledovateľov, vďaka ktorým by potom mohli získať vplyv vo väčšej oblasti. Prvé základy teda postavili v 4. storočí. Vybrali si pre ne netradičné miesto na vysokej skale, kde najprv bola iba skromná jaskyňa. Potom pribudli budovy, až tam nakoniec po desaťročiach ďalší mnísi vybudovali takýto veľký komplex. Keďže sa kazateľom podarilo prikloniť na svoju stranu čelných predstaviteľov byzantskej ríše, nemali núdzu o peniaze a stavba mohla rýchlo napredovať.

 

Tajné manévre s cenným majetkom

Poslední mnísi odišli zo Sümela za dramatických okolnosti až v roku 1923. Dovtedy sa im darilo toto územie chrániť pred nájazdmi nepriateľov a odolávali aj silným nátlakom rastúcej moslimskej populácie v krajine. No v tomto období ich vyhnali z krajiny do Grécka a kláštor museli narýchlo opustiť. So sebou si nemohli zobrať nič okrem pár osobných vecí. Keďže chceli ochrániť aspoň najcennejšie relikvie, pár mníchov ich zakopalo na tajnom mieste v komplexe. Následne na sedem rokov zostal kláštor opustený a až potom tam prišiel nový mníšsky rád, ktorý zmenil jeho názov zo Sümela na Panagia Soumela. V tom čase jeden z mníchov tajne vykopal všetky tieto cennosti a prepašoval ich do Grécka, kde už boli v bezpečí.

 

Smutné obnovenie rádu

Ani nasledovníci pôvodných mníchov nemali nakoniec toľko šťastia a v kláštore žili len necelý rok. Potom ich postihla veľká smola, keďže v jednej z budov vznikol požiar, ktorý sa rozšíril do celého komplexu a zničil všetky drevené časti. Keďže škody boli veľmi rozsiahle, rozhodli sa ho radšej opustiť a presunuli sa do inej časti krajiny. Preto zostal kláštor spustošený až do čias, kedy sa z neho rozhodli urobiť turistickú atrakciu. Najprv však museli budovy podrobiť veľkej rekonštrukcii, aby boli bezpečné pre verejnosť. Tú rozdelili do niekoľkých etáp, poslednú najväčšiu ukončili v priebehu minulého roka a odvtedy patrí medzi hlavné magnety celého regiónu.

 

Pútnické miesto kresťanov aj moslimov

Už v 17. a 18. storočí sa kláštor stal obľúbeným pútnickým miestom. Kostol je zasvätený grécko-katolíckemu náboženstvu, ale neputovali k nemu iba ľudia s týmto vierovyznaním. Keďže v týchto končinách mal kláštor veľmi významné postavenie, často tam chodievali aj moslimovia. Tradíciu spoločných pútí si uchovali až dodnes. Najdôležitejšou časťou je výstup k samotnému komplexu. K nemu sa dostanete po drevenom schodisku, ktoré prechádza popri vysokých skalách. Počas celej cesty by ste si mali spytovať svedomie a odriekať modlitby. V okolí Sümela sa nachádzajú krásne lesy a z najvyššieho bodu je úžasný výhľad na celé okolie. Popri rozjímaní tak môžete sledovať najkrajšie dielo v podobe prírody, ktorú stvoril Boh.

 

Vzácne fresky z 18. storočia

Časť budov je postavených tak, že prechádzajú až priamo do skaly a majú čiastočne aj podobu jaskyne. Práve tieto priestory využili v 18. storočí na namaľovanie vzácnych fresiek. Tie zachytávajú rôzne situácie z biblie a sústreďujú sa najmä na postavu Panny Márie. Tá je často namaľovaná s tmavším odtieňom pleti, ako je to vo zvyku pri jej podobizniach v týchto končinách sveta. V niektorých častiach sú však fresky výrazne poškodené a je na nich vidieť, že tam chýbajú časti omietky. Domáci obyvatelia sa domnievajú, že za to môžu americkí a ruskí vojaci. Keď bol kláštor opustený, tak tam často chodievali a brali to ako jednu zo svojich skrýš. No niektoré maľby sa im zrejme zapáčili natoľko, že sa rozhodli vziať si ich so sebou na pamiatku domov.

 

5 poschodí, 72 miestností

Kláštor Sümela sa nachádza v nadmorskej výške 1200 m n.m. Jeho výstavba predstavovala pre bývalých obyvateľov veľkú skúšku, keďže sa okrem konštrukčných problémov museli popasovať aj s náročným terénom. Nakoniec sa im podarilo postaviť majestátny komplex, ktorý pozostáva z kostola, kaplnky, oficiálnych priestorov a súkromných apartmánov pre predstaviteľov kláštora a mníchov. Najvyššia z budov má päť poschodí. V celom areáli sa podarilo zachovať 72 miestností, ale len časť z nich je prístupná verejnosti. Počas roka tam výnimočne organizujú sväté omše, ktoré patria k veľkým vzácnostiam. Do Sümely sa dostanete pomocou organizovanej tour alebo priamej autobusovej linky z Trabzonu. Kláštor je otvorený celoročne od 9:00 do 19:00. Vďaka výnimočnému vzhľadu sa často objavuje na pohľadniciach a propagačných materiáloch z regiónu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa