EXTRA Štyri dni bez pilota

2008-08-25 13:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Svetový rekord v dĺžke bezpilotného letu dosiahlo ultraľahké lietadlo Zephyr vyrobené z uhlíkových vlákien a poháňané pomocou tenkých solárnych panelov.



Vrtuľový stroj s názvom Zephyr lietal nepretržite 83 hodín a 37 minút. Oznámil to včera výrobca lietadla spoločnosť QinetiQ Group PLC.

Zephyr odštartoval už 28. júla z arizonskej púšte v USA a letel pomocou autopilota a satelitu vyše tri dni, pričom sa dostal do nadmorskej výšky viac ako 18 kilometrov.
Dĺžka letu bola viac než dvojnásobná než je oficiálny svetový rekord, ktorý v roku 2001 dosiahlo lietadlo Global Hawk z dielne spoločnosti Northrop Grumman.

Len 30-kilogramové lietadlo počas dňa využívalo slnečnú energiu a cez noc nabíjateľné lítiové batérie. Jeho let sledovali americkí a britskí vojenskí predstavitelia, informovala firma.
Nový rekord však pravdepodobne zostane neoficiálny, pretože nesplnil kritériá stanovené Medzinárodnou leteckou federáciou (FAI), ktorá je zodpovedná za meranie a overovanie vzdušných rekordov.

"Sústreďujeme sa viac na lety než na rekordy," uviedol hovorca spoločnosti QinetiQ Douglas Millard. Zephyr, financovaný vojenskými agentúrami z USA a Británie, má podľa výrobcu potenciál využitia v oblasti prieskumu a komunikácie.

 

Zdroj/autor: qinetiq,reuters,drom

VIDEO Skúšobný let Zephyra



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa