EXTRA Dvere do záhrobia

2010-03-30 15:00:00 |   |    | 

EGYPT - Egyptskí archeológovia odkryli 3500 rokov staré "falošné" dvere do posmrtného života z hrobky vysokého egyptského hodnostára v blízkosti chrámového komplexu Karnak pri Luxore...



Približne 1,75 metra vysoká doska z ružovej žuly je pokrytá náboženskými textami, spresnil Zahí Hawás, generálny tajomník egyptskej Najvyššej rady pre pamiatky (SCA).

Falošné dvere v starovekých egyptských hrobkách slúžili na odvedenie duší mŕtvych do posmrtného života. Samotná kamenná tabuľa bola vzdialená od hrobky a očividne ju premiestnili o vyše tisícročie neskôr, keď ju včlenili do múru rímskej stavby.

Kamenná doska patrila Userovi, hlavnému ministrovi kráľovnej Hatšepsut, vplyvnej vládkyne z 15. storočia pred n.l. z obdobia Novej ríše. User bol kráľovniným vezírom 20 rokov a mal tiež titul kniežaťa a starostu mesta. Funkcie pravdepodobne zdedil od svojho otca.

Vezíri boli v starovekom Egypte vplyvnými predstaviteľmi, ktorí boli poverení každodenným chodom kráľovského byrokratického aparátu. Na základe svojho postavenia mal User vlastnú hrobku na západnom brehu Nílu.


 

Zdroj/autor: ap,čtk,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa