Turisti do Tatier!

2014-06-18 16:00:00 |   |    | 

Ako sme už včera spomínali, tatranské chodníky sa znova otvorili a tak sa začala nová sezóna v našich najvyšších horách. Letnú sezónu odštartujeme zhrnutím tých najznámejších chodníkov, ktorými sa môžete poprechádzať pri vašej nasledujúcej návšteve. Čoskoro sa budete môcť tešiť aj na výber chodníkov v Nízkych Tatrách, ktoré nie sú o nič menej zaujímavé.



Leto nám opäť ponúka možnosti na pestovanie turistiky a spoznávanie našich jednotlivých regiónov. Určite sa v každom kúte Slovenska nájde niekoľko možností na takéto vychádzky, no väčšinu z nás to ťahá do Tatier. Svojou majestátnosťou a nádherou ponúkajú jedinečný relax a možnosť aktívneho oddychu. Dnes sme vám preto pripravili letného sprievodcu Vysokými Tatrami, z ktorého si môžete podľa obtiažnosti vybrať tú správnu túru pre vás.

Jednoduché túry

Vodopád skok – začnime najprv tými jednoduchšími túrami, ktoré môžu absolvovať aj rodiny s deťmi. Na Vodopád skok sa dostanete zo Štrbského Plesa, začiatok túry hľadajte pri areáli so skokanskými mostíkmi. Vyberte sa po žltej značke, ktorá bude viesť hlavnou trasou. I keď ľahká túra, ponúkne vám krásne výhľady. Cesta tam aj späť trvá tri a viac hodiny, v závislosti od vašej kondičky.

Jamské pleso – táto trasa je z časti aj východisková pre túru na Kriváň. Najprv sa musíte dostať k jazeru Štrbské pleso a zájsť k hotelu Solisko. Presne za ním začína trasa, ktorá vedie jednoduchým terénom, väčšinou cez les. Prídete pri nej na križovatky, ktoré vedú hore na štít alebo aj k Trom studničkám. Krátko potom sa dostanete už k samotnému Jamskému plesu. Trasu zvládnete do dvoch hodín a sledovať môžete červenú značku Tatranskej magistrály.

Popradské pleso – existujú dva spôsoby, ako sa dostanete k tomuto plesu. Jeden vedie zo Štrbského plesa a dostanete sa tam po zelenej značke vedúcej od bývalého liečebného domu Helios. Táto trasa je krajšia a má lepšie vyhliadky. Druhá vedie po klasickej asfaltovej ceste a dostanete sa k nej od električkovej zastávky Popradské pleso. Obe by ste mali zvládnuť do dvoch hodín.

Hrebienok – vhodná aj ako prechádzka pre malé deti. Ak budú unavené, môžete sa totiž vrátiť späť pozemnou lanovkou. Túra začína v Starom Smokovci pri štartovacej stanici tejto lanovky. Vedie po asfaltovej ceste a na jej konci nájdete atrakcie pre deti. Odtiaľ môžete zájsť ešte na krátku polhodinovú vychádzku ku Rainerovej chate.

Stredne náročné túry

Hincove plesá – teraz prichádzame k trošku náročnejším túram. Prvá vedie k Veľkému Hincovmu plesu. Najprv sa musíte dostať spomínanou trasou na Popradské pleso. Odtiaľ pôjdete mierne náročnejším terénom po modrej značke k samotnému Hincovmu plesu. Cestu zo Štrbského plesa späť by ste mali zvládnuť do šiestich hodín.

Skalnaté pleso – dostať sa tam môžete prakticky troma spôsobmi. Prvý je skôr pre lenivcov alebo tých, ktorí chcú z tohto bodu len začínať ďalšie túry. Stačí sa tam jednoducho vyviesť lanovkou z Tatranskej Lomnice. Druhá trasa je pešia a začína presne v tomto bode. Postupne sa dostanete k prvej zastávke lanovky a potom k druhej. Držte sa najprv zelenej a cestou späť modrej trasy, na ktorej uvidíte nové výhľady. Druhá trasa vedie zo Starého Smokovca cez Hrebienok a Zamkovského chatu a držať by ste mali červených značiek. V oboch prípadoch trvá spiatočná cesta 6 hodín.

Náročné túry

Gerlachovský štít – symbol našej krajiny a náš najvyšší vrch je kvôli mimoriadne náročnému terénu prístupný len so sprievodcom. Jeho služby si môžete objednať prostredníctvom internetu. Na jeho zvládnutie potrebujete byť fyzicky zdatní a odporúča sa naplánovať si výstup na Gerlach ako celodenný výlet s veľmi skorým začiatkom.

Kriváň – aj k tomuto štítu vedú dve trasy. Začiatok je v oboch prípadoch jednoduchší, čím však budete bližšie k štítu, tým to bude náročnejšie. Zo Štrbského Plesa sa pustite trasou vedúcou ku Jamskému plesu. Po celý čas sledujte modré značky. Spiatočná trasa trvá sedem až osem hodín. Z Troch studničiek je to hodinu a pol kratšie, kde sa môžete vyviesť autobusom. Aj v tomto prípade sledujte značku rovnakej farby. Oficiálny výstup na Kriváň sa tento rok koná 16. 8., takže sa môžete vybrať na jeho tímové zdolanie.

Rysy – celoslovenský výstup na tento vrch sa spája s podujatím pripravovaným pre mladých ľudí. Tento rok sa bude konať na prelome dvoch letných mesiacov od 31. 7. do 3. 8. Individuálne sa dostanete na Rysy zo Štrbského Plesa, keď budete po celý čas sledovať červenú značku. Túra je približne deväťhodinová.

Kôprovský štít – jedna z náročnejších túr vedie aj na tento končiar. Najprv sa musíte dostať na Veľké Hincovo pleso a odtiaľ budete po červených značkách sledovať cestu na Kôprovský štít. Pri dobrej kondícii by ste to mali zvládnuť do desiatich hodín.

Tatranská magistrála – a na záver jedna lahôdka. Čo tak sa prejsť po celých Tatrách? Výhodou túry po Tatranskej magistrále je fakt, že si ju môžete rozdeliť do niekoľkých etáp. Jej začiatok je na Podbanskom a koniec na Veľkom Bielom Plese. Prestávky na prenocovanie si môžete naplánovať na Štrbskom Plese, v Sliezskom dome, na Hrebienku a v Tatranskej Lomnici, kde sa zveziete dole lanovkou. Na dôvažok môžete ešte na záver prenocovať na Chate pri Zelenom plese, odkiaľ potom vedie kratšia cesta k autobusovej zastávke, aby ste sa nemuseli vracať späť na Skalnaté pleso.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa