Tatry otvárajú svoje brány

2014-06-16 13:30:02 |   |    | 

Turisti môžu oddnes chodiť po všetkých značených chodníkoch



Oddnes sú turistom k dispozícii všetky značkované turistické chodníky v Tatranskom národnom parku (TANAP). Po viac ako siedmich mesiacoch tak turisti môžu okrem vysokohorských chát ísť na výlety aj cez vysokohorské sedlá a na vrcholy, na ktoré vedie značkovaný turistický chodník. Niektoré z chodníkov môžu byť stále nepriechodné pre popadané stromy po víchrici z 15. mája. Okrem toho sa na niektorých vyššie položených úsekoch môže ešte stále nachádzať sneh. „Po tohtoročnej zime budú niektoré úseky chodníkov vedúce do vysokohorských sediel, najmä z východnej strany, minimálne do začiatku leta ešte pod snehom. Na týchto snehových poliach hrozia pády,“ uviedol vedúci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov Tatranského národného parku Dominik Michalík. Preto by mali turisti s týmto nebezpečenstvom počítať, a ak nemajú dostatočnú výstroj a skúsenosti, prechody cez sedlá by mali odložiť na neskoršie obdobie. Ďalšou hrozbou jarného obdobia je „čistenie stien“. Voda z topiaceho sa snehu a stekajúca zo stien strháva so sebou kamienky až balvany, prípadne skalné lavíny, ktoré môžu ohroziť turistov pod nimi. Návštevníci by preto mali byť počas túr v tomto období opatrní, hlavne pri prechode cez rizikové lokality.


Počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny pracovníci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u opätovne skontrolujú a doplnia značkovanie všetkých farieb, vrátane náhradného tyčového značenia na turistických chodníkoch v kalamitných a bezlesných úsekoch. Turistom tak uľahčia orientáciu vo vysokohorskom teréne. Týka sa to aj 25 kilometrov turistických chodníkov, ktoré sa nachádzajú na spoločnej slovensko-poľskej hranici. Hoci schengen umožnil prechod štátnej hranice s Poľskom na ktoromkoľvek mieste, vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku je prechod hranice možný len na turistických značkovaných chodníkoch. Jedným z takýchto miest je napríklad aj vrchol Rysov.


Štátne lesy Tatranského národného parku spravujú v území TANAP 600,9 kilometra turistických chodníkov. Stredisko terénnych služieb zabezpečuje značenie až 739,5 kilometra chodníkov v území Vysokých a Západných Tatier a v oblasti Spišskej Magury – západ. V týchto lokalitách nájdu návštevníci aj osem náučných chodníkov a rovnaký počet bezbariérových turistických chodníkov pre turistov so zníženou schopnosťou pohybu, prípadne pre turistov s detskými kočíkmi. Sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku opäť začne platiť 1. novembra.


Zdroj: SITA
 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa