Najoriginálnejší hotel na Slovensku: Má len dve postele a pod nimi...

2020-08-14 12:00:00 |   |    | 

Na južnej strane Štiavnických vrchov ponúka svoje služby netypický hotel v tvare šesťuholníka s kapacitou dve lôžka. Ide o včelí hotel, ktorý v obci Uhliská v Levickom okrese poskytuje pre záujemcov dokonalú spojitosť s prírodou. Netradičnú stavbu, ktorej filozofia spočíva v apiterapii, tu postavil svojpomocne Dušan Budinský.



 

Ako sám uviedol, rád pracuje s drevom a tak navrhnúť a postaviť apidomček v tejto podobe bola pre neho výzva. Chcel, aby sa odlíšil od ostatných, ktoré sú bežne dostupné na trhu. Dnes sem podľa jeho slov mnohí prichádzajú aj preto, aby si lepšie pozreli jeho konštrukciu.

Ďalší túto netradičnú stavbu vyhľadávajú, tak ako jej autor, pre pokoj a spätosť s prírodou, ktorú im poskytuje. "Dlho som žil v Bratislave stresujúcim životom a toto bolo také ukľudnenie. Návštevníkov, ktorí sem prídu, sa snažím naviesť na to, aby sa ukľudnili, uvoľnili. Aby vnímali to, čo sa deje okolo nich a nič viac," hovorí Budinský.

Včelí hotel je postavený z prírodných materiálov, ošetrený ľanovými farbami a jeho tvar kopíruje tvar včelej bunky. Poskytuje oddych na dvoch lôžkach, pod ktorými sa nachádzajú úle, pred domčekom sa nachádza malá terasa. O bezpečnosť sa návštevníci apidomčeka nemusia obávať, letáče sú vyvedené tak, aby sa včely nedostali dovnútra domčeka. "Takže ich prítomnosť je cítiť akurát vibráciami a vôňou, ktorú vydávajú," uviedol Budinský.

V apidomčeku môžu záujemcovia zotrvať niekoľko hodín alebo aj celú noc. "Keď som začal včeláriť, tak bolo pre mňa najkrajšie, keď včelár, u ktorého som začínal, otvoril nado mnou ten včelí úľ a mňa ovanula tá krásna vôňa. Je to možnosť spoznať sa s tými včelami, ako voňajú, aký je ich život. Máme tam literatúru o včelách, takže si môžu návštevníci čo to prečítať," podotkol autor včelieho hotela.

Spanie v domčeku je navyše zdraviu prospešné, čiastočky medu a peľu, obsiahnuté vo vzduchu, priaznivo vplývajú na sliznicu priedušiek. Dýchanie vzduchu vo včelíne zase znižuje krvný tlak a zlepšuje zloženie krvi.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa