V kaštieli Dolná Krupá

2011-01-19 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Obľúbená výletná destinácia nielen Bratislavčanov. Kaštieľ o ktorom sa hovorí, že tu zložil Beethoven svoju Sonátu mesačného svitu.



Kaštieľ Dolná Krupá patrí medzi najkrajšie príklady vidieckej klasicistickej architektúry na Slovensku.

Bol známy bohatými umeleckými zbierkami, knižnicou s tisíckami zväzkov kníh a mimoriadnou obrazovou galériou.

V prvých troch desaťročiach 20. storočia zásluhou ružovej grófky Márie Henriety Chotekovej sa v záhrade kaštieľa nachádzalo najväčšie rozárium v strednej Európe, ktoré sa preslávilo vlastnými odrodami a vzácnymi odrodami anglických ruží.

V susedstve budovy sa nachádza hudobný pavilón, ktorý sa spolu s kaštiel'om viaže k pobytom slávneho skladatel'a Ludwiga van Beethovena, ktorý tu údajne skomponoval známu Sonátu mesačného svitu.

Dokumentuje život a dielo významného európskeho skladateľa s osobitným dôrazom na jeho vzťah k Slovensku a prijímanie jeho skladateľského odkazu u nás. Expozícia bola sprístupnená v decembri 1992 v Záhradnom pavilóne v parku kaštieľa.

Park je historicky cenným objektom, začiatkom 19. storočia ho navrhol belgický záhradný architekt Henrich Nebbien, ktorý je tiež autorom parku v Betliari a budapeštianskeho mestského parku Városliget.

V kaštieli je aj tanečná sála a 16 izieb s príslušenstvom. Kaštieľ od roku 2003 spravuje Slovenské národné múzeum - Hudobné múzeum.

 

 

SNM - Hudobné múzeum
919 65 Dolná Krupá
Tel.: +421 33 24 531 30
Mobil: +421 905 285 103
E-mail:
alena.kratka@snm.sk
Web: www.snm.sk

 

Zdroj/autor: muzeum, snm, drom

VIDEO Kaštieľ Dolná Krupá



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Dajama,snm.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa