Muránsky hrad - majestátny domov známych historických postáv

2021-03-07 12:00:00 |   |    | 

Muránsky hrad je postavený na ťažko prístupnom 935 metrov vysokom vrchu Cigánka a je tretím najvyššie položeným hradom na Slovensku. Poznať ho môžete aj vďaka známym postavám našej histórie.



 

Dejiny Muránskeho hradu siahajú do 13. storočia. Jeho stavebné začiatky odborníci odhadujú už do obdobia tesne po tatárskom vpáde - do roku 1243. Charakter jednotlivých stavieb, medzi ktorými dominujú strážne veže, budovy dielní a skladov svedčí o tom, že Muránsky hrad bol na tie časy dokonalou pevnosťou zabezpečenou z každej strany. Hrad bol niekoľkokrát prestavaný.

Počas svojej histórie patril Jánovi Jiskrovi z Brandýsa či bratríkom, ale aj lúpežnému rytierovi Matejovi Bašovi. Medzi najvýznamnejších majiteľov hradu patrili Széchyovci či Koháryovci. Jednou z najznámejších osobností histórie hradu je Mária Széchyová, manžela palatína Františka Vesselényiho, nazývaná aj Muránska Venuša. Po smrti manžela, ktorý sa zapojil do protihabsburského sprisahania, bránila hrad proti cisárskym vojskám tri roky.

V 18. storočí Muránsky hrad dvakrát vyhorel, postupne bol opustený a chátral. V súčasnosti je hrad Muráň zrúcaninou so zachovaným areálom a vstupnou vežou. Prvé pokusy o jeho záchranu sa objavili v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Intenzívnejšie záchranné práce na ňom realizujú v ostatných rokoch.

Cesta z Muráňa na Muránsky hrad vedie cez Veľkú lúku a meria zhruba šesť kilometrov s prevýšením približne 500 metrov. Návštevníci ju môžu absolvovať na elektrobicykloch, ktoré sa dajú prenajať v obci. Motorové vozidlá majú na spomínanú cestu zakázaný vjazd. Muránsky hrad je dostupný aj turistickým a náučným chodníkom, ktorý je kratší ako cesta. Začína sa takisto v Muráni a výstup na hrad po ňom trvá jednu až dve hodiny.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa