Kapušiansky hrad

2021-09-01 00:00:00 |   |    | 

Kapušiansky hrad



 

Zrúcanina stredovekého hradu nad obcou Kapušany len niekoľko kilometrov od Prešova láka po rekonštrukcii stále viac záujemcov.

 

História

Kapušiansky hrad sa nachádza na strmom vrchu Zámčisko a bol postavený pravdepodobne v 13. storočí. Jeho úlohou bolo chrániť cestu z Prešova, ktorá smerovala na sever. Podľa historických záznamov bol jeho prvým majiteľom rod Moglód.

Po jeho vymretí prešiel do rúk Henricha Tarczaya, ktorý patril k stúpencom Matúša Čáka. Vo vojne medzi Čákom a kráľom Karolom Róbertom bol preto hrad v roku 1312 zničený a nový opevnený objekt tu postavil až jeho nový majiteľ Andrej Kappy o takmer sto rokov neskôr.

Pohnutá história strážneho hradu hovorí, že ho v roku 1685 obsadil Imrich Tököli, ale v tom istom roku ho dobylo cisárske vojsko. O necelých 25 rokov nato ho podpálili a následne nechali na základe rozhodnutia snemu zbúrať, aby sa hrad nestal centrom protihabsburgského povstania.

 

Súčasnosť

Z Kapušianskeho hradu sa zachovali vysoké kamenné múry či zvyšky omietok, okien a strieľní. Dodnes sú v niektorých častiach konzoly, ktoré niesli pavlače alebo drevené stropy, možno identifikovať miesta, kde bol kozub a miestami vidieť aj nábehy klenieb. V hrúbke muriva veže je zachovaný prevet.

Veľká časť hradu bola v posledných rokoch obnovená, a to vrátane vybudovania vyhliadkovej veže.

Romantická zrúcanina v prírodnej rezervácii návštevníkom ponúka oslnivý výhľad na prekrásnu šarišskú krajinu.

 

Povesti a legendy

Povesť hovorí, že na Kapušianskom hrade kedysi žili dvaja bratia. Jeden z nich, vdovec Vít mal krásnu dcéru Klotildu, ktorú si chceli získať všetci rytieri široko-ďaleko, no žiadnemu sa to nepodarilo. Jednej búrlivej zimnej noci však jej strýko zomrel, a tak všetci obyvatelia hradu smútili a strážcovia boli menej ostražití. To využil jeden z odmietnutých rytierov, vlúpal sa dnu a nešťastnú Klotildu uniesol. Jeho kôň však v tme stratil cestu, docválal až na vrchol kopca Stráž a oboch zo sedla zhodil do priepasti.

 

Ako sa tam dostať

K hradu vedú z obce Kapušany dve cesty – jedna dlhšia a menej náročná, druhá kratšia a náročnejšia, ktorá je označená zelenou značkou.

Do obce jazdia autobusy aj vlak.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Pútnické miesto - Tulčík pri Prešove (7 km)

Prešov (10 km)

Medziansky hrádok (15 km)

Hanušovce nad Topľou (16 km)

Skrabské (24 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa