Hrad Červený Kameň

2010-08-17 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Národná kultúrna pamiatka Červený Kameň je mohutný zachovaný hrad, situovaný na kremencovom brale nad osadou Píla v Malých Karpatoch.



Pôvodne kráľovský hrad z polovice 13. storočia fungoval ako súčasť pohraničného opevnenia západných hraníc Uhorska.

Začiatkom 16. storočia sa stal majetkom rodiny Thurzovcov a od roku 1535 bol vo vlastníctve rodiny Fuggerovcov, ktorí patrili k najbohatším európskym magnátom a finančníkom.

Jej predstaviteľ Anton inicioval rozsiahlu prestavbu na pevnosť s mohutnými suterénnymi skladovacími priestormi. Mala byť prekladiskom tovaru na obchodnej ceste do západnej Európy. Hrad však funkciu skladov nikdy neplnil.

Koncom 16. storočia prešiel do majetku rodiny Pálffyovcov, ktorí tu sídlili až do roku 1945. Pálffyovci premenili strohú pevnosť na renesančno-barokové sídlo s nádhernou vnútornou výzdobou.

Impozantné sú zachované interiéry s bohatými štukovými obrazcami vyplnenými figurálnymi výjavmi apoteóz a mytologických scén a náročne vybavená sala terrena z roku 1656 od talianskeho majstra J. Tencalla.

Múzeum Červený Kameň zobrazuje vývoj bytovej kultúry šľachty a meštianstva na Slovensku s dôrazom na umelecko-historický charakter zbierkových predmetov a dejiny hradu Červený Kameň.

Môžete tam vidieť inštaláciu dobového interiérového zariadenia šľachty od obdobia renesancie po obdobie secesie. Zároveň sa zoznámite aj s pôvodnými interiérmi hradu (lekáreň, sala terrena, kaplnka Nanebovzatia Panny Márie alebo kabinet zbraní).

Múzeum obsahuje viac ako 13 tisíc umeleckých predmetov, ktoré sú rozdelené do desiatich zbierkových skupín: zbierka nábytku, porcelánu, skla a keramiky, zbierka obrazov, grafík, plastík, zbierka zbraní, textilu (najmä orientálne koberce, výšivky a vojenské uniformy, ale i úžitkové textílie), zbierka archívnej povahy (súkromné fotografie pálffyovskej rodiny, ale i iných šľachtických rodín), zbierka kovov, ktorá obsahuje svietniky, rôzne jedálenské náčinia či hygienické nádoby každodennej potreby a zbierka rôznych predmetov (napríklad upomienkové predmety, ťažidlá, vejáre, poľovnícke trofeje).

V hradnom podzemí sú vybudované rozľahlé pivnice, ktoré patria k najväčším v strednej Európe. Delia sa na dva trakty. Vonkajší má dve poschodia a jeho dolné poschodie je jedna miestnosť dlhá 70 metrov a vysoká 9 metrov.

Z pivníc sa dá prejsť do obranného systému hradu, ktorý predstavujú štyri nárožné bašty, pričom každá z nich je inak architektonicky riešená.

 

Atrakcie na hrade

Sokoliarsky dvor ASTUR – predvádzanie dravcov je vždy od 15. marca do 31. októbra, denne okrem pondelka o 11.15, 14.15 a 16.15.

Hradná vinotéka, umiestnená pred hradným mostom, ponúka možnosť ochutnať vína z malokarpatského vinohradníckeho regiónu.

Atrakciou je aj jazda na osedlaných poníkoch, koňoch a jazda na koči po historickom parku.

V areáli hradu je i možnosť občerstvenia, či už v reštaurácii alebo v kaviarni v hradnom paláci.

 

 

 

Hrad Červený Kameň
Tel.: 033/690 58 05
Fax: 033/64 95 132
E-mail:
mikovicova@snm.sk

 

Zdroj/autor: muzeum, snm, drom

 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa